Lifecoach logo

10 redenen waarom zelfliefde moet

Veel mensen zijn erg aangedaan om wat er nu allemaal gaande is tijdens deze Corona crisis. Het is ook heftig en heeft grote impact voor iedereen. Hoe kan je ervoor zorgen dat de impact je persoonlijk minder raakt? 10 redenen waarom zelfliefde moet

Alle mensen – zeker degene die in de zorg werken – maken nu veel drama’s mee. Dat is verschrikkelijk. Maar wat mij opvalt is dat veel mensen de impact die het bij anderen heeft, zodanig aantrekken dat het ook hun eigen leven beheerst. Drama en ellende om hen heen maakt hen ook ellendig. Ze slapen slecht, schieten vol bij de gedachte en kunnen het ook nergens anders over hebben. Ze reageren kortaf naar geliefden en kunnen het niet of nauwelijks loslaten.

Deze Corona crisis treft ons allemaal en we hebben er allemaal mee te dealen. Maar moeten we ons ook zorgen maken om de buren en van hun situatie wakker liggen, bovenop onze eigen sores?

Hoe ver ga jij in je verantwoordelijkheidsgevoel?

Hoewel mensen echt wel weten dat zij er niet verantwoordelijk voor zijn, voelen zij zich er wel verantwoordelijk voor. Het raakt hen persoonlijk en daarom kunnen zij dit maar moeilijk loslaten. Zeker de mensen in de zorg hebben wat dat betreft een grote uitdaging. Zo’n zorgfunctie doet ook een beroep op die verantwoordelijkheid.

Maar hoe ver ga je in je verantwoordelijkheidsgevoel? Veel mensen laten hun gemoed beïnvloeden door die van anderen. Wat een afhankelijkheid van anderen creëert. Het komt hier op neer; ‘Als de ander zich slecht voelt, dan voelt ik me ook slecht. Voelt de ander zich goed, voel ik me ook goed.’

Afhankelijk van de ander

Zoals elk mens was ik als klein meisje afhankelijk van mijn ouders en was ik gebaat bij de liefde en waardering van mijn ouders. Om hun liefde en waardering te krijgen gedroeg ik me braaf zoals zij dat graag zagen. Ik zorgde ervoor dat ik geen extra problemen veroorzaakte; deed daarom braaf mijn huiswerk, presteerde optimaal om zo hoog mogelijke cijfers te halen, hielp in het huishouden en hield me stil en afzijdig als er problemen waren.

Dit bleef ik ook heel lang in mijn volwassen leven volhouden. Onbewust van mijn eigen gevoel maakte ik mij bij voorbaat ondergeschikt aan de gevoelens van een ieder ander. Ik pakte alle verantwoordelijkheid voor zijn of haar gevoel en gedroeg mij op een manier die daarbij paste. Om er maar voor te zorgen dat die ander zich niet nóg gestrester, geïrriteerder, vermoeider of chagrijniger ging voelen. Daarmee hoopte ik, net als bij mijn ouders, liefde en waardering terug te krijgen.

Dat kreeg ik natuurlijk niet, zoals bij mijn ouders, dus liep ik continue op eieren. Ik moest leren om onafhankelijk van andermans liefde en waardering te leven en te functioneren.

In de diepte van onze volwassenheid

Het klinkt je misschien vreemd in de oren, maar op een diep niveau zijn de meeste mensen nog steeds afhankelijk van diezelfde liefde en waardering van ouders om zich goed te voelen. Onbewust ‘gebruiken’ of pleasen we anderen voor het krijgen van liefde en waardering.

In die afhankelijkheid kan je, juist in deze Corona crisis, heel veel waardering en liefde ontvangen. Zoals de massaal klappende mensen in Nederland uit waardering voor de zorgmedewerkers. Natuurlijk voelt dat heel fijn en is het zeker nodig. Maar er wordt nu ook zo’n groot appèl op mensen gedaan, dan het, naast hun eigen sores, mentaal lastig volhouden is.

Nu gisteren het bericht kwam dat alles omtrent het Corona virus nog wel twee jaar kan duren, ligt het voor de hand dat heel veel mensen op de klippen gaan lopen. Om het simpele feit dat je afhankelijkheid op de lange termijn niet kan volhouden. Dan kan het voelen alsof de hele wereld op je schouders ligt. Onmogelijk.

Voor jou

Je moet de sores van een ander los kunnen laten om goed voor jezelf te kunnen zorgen. Het helpt als je je afvraagt of het probleem jouw verantwoordelijkheid is, of die van een ander? Of is het wellicht een gedeelde verantwoordelijkheid? Als dat zo is, pak je jouw deel en laat het andere deel over aan de ander.

Als je niet meer afhankelijk bent van een ander om liefde en waardering te voelen, dus hoe meer je van jezelf houdt, hoe onafhankelijker je bent. Hoe meer je op eigen benen staat, hoe gezonder – zowel fysiek- als mentaal – je zal zijn.

10 redenen waarom zelfliefde moet

  1. om situaties in het juiste perspectief te plaatsen. Dus ook de impact van het Corona-virus.
  2. om je eigen gedrag te beoordelen en aan te passen zoals jij wenst.
  3. zodat je verantwoordelijkheidsgevoel zich ontwikkelt, zodat je bewust verantwoordelijkheid neemt én loslaat.
  4. om een steun voor anderen te zijn.
  5. om niet snel van je stuk te raken. Gevoelens en emoties van anderen zullen je persoonlijk veel minder raken.
  6. om te zien dat het gras bij jezelf net zo groen is als bij een ander. Je voelt dankbaarheid voor wie je bent, wat je doet, wat je leert en wat je hebt.
  7. om je eigen leven te creëren. Een leven waarin creativiteit en pro-activiteit floreren.
  8. om je kinderen te leren onafhankelijk te worden. Je fungeert als voorbeeld en inspiratiebron.
  9. om niemand nodig te hebben om gelukkig te zijn. Je zit goed in je vel en bent blij met jezelf.
  10. om de mensen die je dichtbij wenst zelf te kiezen. Je kiest de mensen om je heen die jou een goed gevoel geven, je iets leren en het je gunnen om het beste uit jezelf te halen.

Veel mensen geven hun liefde – door het nemen van verantwoordelijkheid –  in de hoop er liefde en waardering voor terug te krijgen. Wat deze Corona crisis van ons nodig heeft is onvoorwaardelijke liefde; mentaal sterke mensen. Mensen die een steun kunnen zijn zonder er zelf aan onderdoor te gaan.

Onvoorwaardelijke liefde begint bij zelfliefde. Hoe zit het met jouw zelfliefde. Hou je van jezelf? Kan jij het verdriet van een ander voelen én het bij die ander laten? In deze tijden lijkt dit misschien een gebrek aan empathie, maar dat is het allerminst.

Empathie toon je niet door met een ander mee te huilen. Empathie betekent meevoelen én het bij de ander laten. Dan ben je een belangrijke steun voor degenen die dat (nog) niet kunnen en het juist nu nodig hebben. Een belangrijke, misschien wel dé belangrijkste taak naast alle medische verzorging, hygiëne en social distancy. Juist nu.

Op een diep niveau van jezelf houden?

Wil jij op een diep niveau van jezelf houden? Ik help je jouw patronen ontdekken, begeleid je bij het verwerken van ervaringen en laat je jouw zelfliefde zien. Laat hiernaast je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Ik hou van mij.
Astrid

Geplaatst in Bewustwording, Persoonlijk leiderschap

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.