Assertief

Wat is assertief? Hoe kan je assertiever worden?

Assertiviteit is het uiten van je gedachten, gevoelens en meningen op een directe, eerlijke en gepaste wijze. Je komt op voor je eigen belangen op een manier die bij de situatie past en die zowel respectvol is naar jezelf als naar de ander.

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel logisch, maar assertiviteit blijkt toch voor veel mensen heel lastig. Met name vrouwen hebben in hun opvoeding niet geleerd assertief te zijn. De meeste vrouwen zijn opgevoed vanuit de gedachte dat zij zorgzaam en lief moesten zijn. Wat door de omgeving ook beloond werd en geprezen als goed gedrag.

Wat is assertief

Zoals mijn moeder tegen me zei bij de ruzie die ik met mijn broertje had: "Wees jij nou maar de wijste!" Wat zoiets betekende als dat ik mijn mond moest houden. Woest was ik, maar ik hield mijn mond.

Toen ik opgroeide kreeg ik een nieuwe kamer. Super blij was ik. Mijn vader timmerde een hoogslaper, mijn moeder kocht nieuw behang en bijpassende gordijnen. Met als resultaat dat ik de rest van mijn jeugd heb aangekeken tegen het meest afgrijselijke behang dat je je kan voorstellen. Hoe dat kwam? Mijn moeder dacht er niet over na en vergat om mij te vragen welk behang ik graag in mijn kamertje wilde. Het was in die tijd ook niet gebruikelijk om zo met kinderen te communiceren. Zonder dat mijn ouders het doorhadden leerde ik op deze manier dat mijn mening niet belangrijk was en dus hield ik mijn mond.

Kan je je voorstellen wat dit betekende voor mijn zelfvertrouwen en assertiviteit? Niet alleen in mijn leven, maar zeker ook in mijn ondernemerschap. Dat heb ik echt moeten leren.

Wat betekent assertief

Assertief zijn betekent dat je weet wat je wilt, dan je een eigen mening hebt en daar ook voor uitkomt. Assertief zijn is van belang in relatie tot je omgeving. Dus je partner, je familie, vrienden, maar ook je werkgever, collega's of medewerkers. Je zou kunnen zeggen dat assertiviteit betekent dat je een goede balans moet kunnen vinden tussen het behartigen van je eigen belangen en het rekening houden met de belangen van een ander. Assertief is je kunnen inleven in de ander en voor jezelf kunnen opkomen.


Assertiever worden

Om assertiever te kunnen worden is het belangrijk dat je jezelf heel goed kent. Je moet je eigen mening in woorden kunnen omzetten, het durven uitspreken ervan en stevig in je schoenen staan voor assertief gedrag. Om assertief te zijn is voelen het allerbelangrijkste. Je moet weten wat jij voelt, welke woorden daarbij horen en hoe je dit in goede communicatie overbrengt. Voelen heb je ook nodig om je in te kunnen leven in de ander, zodat je daar ook rekening mee kunt houden. Mijn life coaching is erop gericht om assertiever te worden. Met mijn methodieken help ik je assertiever worden en zal daarvoor veel naar je gevoelens vragen en laat ik je zoeken om daar zelf woorden aan te geven. Uiteraard help ik je daarbij. Als je er eenmaal woorden aan hebt kunnen geven, help ik om te bedenken wat je ermee wilt en hoe je deze het beste kan communiceren. 

Het is mijn expertise om je te helpen aan o.a. meer zelfvertrouwen, assertief zijn, grenzen aangeven, stress verminderen, rust in je hoofd, omgaan met gevoelens en emoties, bewustwording, communicatieve vaardigheden en persoonlijke effectiviteit. Kortom; persoonlijke ontwikkeling. 


Wil jij meer weten of direct mijn hulp inschakelen en assertiever worden?


Vul hiernaast je gegevens in en ik neem contact met je op. 

Ik kijk naar je uit!
Astrid


Van uitstellen naar assertief ondernemen
Kom jij krachtig voor jezelf op?
Mannen? Het zijn net kleine kinderen

Lees mijn verhaal vol inzichten, tips en handvatten. Download het gratis en ga VANDAAG nog aan de slag!
Typ bovenstaande code over.
Astrid

Wil jij dit ook?

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op!
Typ bovenstaande code over.