Lifecoach logo

Assertief

Assertiviteit is het uiten van je gedachten, gevoelens en meningen op een directe, eerlijke en gepaste wijze. Je komt op voor je eigen belangen op een manier die bij de situatie past en die zowel respectvol is naar jezelf als naar de ander.

Assertief

Wat is assertief? Hoe kan je assertiever worden?

Assertiviteit is het uiten van je gedachten, gevoelens en meningen op een directe, eerlijke en gepaste wijze. Je komt op voor je eigen belangen op een manier die bij de situatie past en die zowel respectvol is naar jezelf als naar de ander.

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel logisch, maar assertiviteit blijkt toch voor veel mensen heel lastig. Met name vrouwen hebben in hun opvoeding niet geleerd assertief te zijn. De meeste vrouwen zijn opgevoed vanuit de gedachte dat zij zorgzaam en lief moesten zijn. Wat door de omgeving ook beloond werd en geprezen als goed gedrag.

Wat is assertief

Zoals mijn moeder tegen me zei bij de ruzie die ik met mijn broertje had: “Wees jij nou maar de wijste!” Wat zoiets betekende als dat ik mijn mond moest houden. Woest was ik, maar ik hield mijn mond.

Toen ik opgroeide kreeg ik een nieuwe kamer. Super blij was ik. Mijn vader timmerde een hoogslaper, mijn moeder kocht nieuw behang en bijpassende gordijnen. Met als resultaat dat ik de rest van mijn jeugd heb aangekeken tegen het meest afgrijselijke behang dat je je kan voorstellen. Hoe dat kwam? Mijn moeder dacht er niet over na en vergat om mij te vragen welk behang ik graag in mijn kamertje wilde. Het was in die tijd ook niet gebruikelijk om zo met kinderen te communiceren. Zonder dat mijn ouders het doorhadden leerde ik op deze manier dat mijn mening niet belangrijk was en dus hield ik mijn mond.

Kan je je voorstellen wat dit betekende voor mijn zelfvertrouwen en assertiviteit? Niet alleen in mijn leven, maar zeker ook in mijn ondernemerschap. Dat heb ik echt moeten leren.

Wat betekent assertief

Assertief zijn betekent dat je weet wat je wilt, dan je een eigen mening hebt en daar ook voor uitkomt. Assertief zijn is van belang in relatie tot je omgeving. Dus je partner, je familie, vrienden, maar ook je werkgever, collega’s of medewerkers. Je zou kunnen zeggen dat assertiviteit betekent dat je een goede balans moet kunnen vinden tussen het behartigen van je eigen belangen en het rekening houden met de belangen van een ander. Assertief is je kunnen inleven in de ander en voor jezelf kunnen opkomen.

Assertiever worden

Om assertiever te kunnen worden is het belangrijk dat je jezelf heel goed kent. Je moet je eigen mening in woorden kunnen omzetten, het durven uitspreken ervan en stevig in je schoenen staan voor assertief gedrag. Om assertief te zijn is voelen het allerbelangrijkste. Je moet weten wat jij voelt, welke woorden daarbij horen en hoe je dit in goede communicatie overbrengt. Voelen heb je ook nodig om je in te kunnen leven in de ander, zodat je daar ook rekening mee kunt houden. Mijn life coaching is erop gericht om assertiever te worden. Met mijn methodieken help ik je assertiever worden en zal daarvoor veel naar je gevoelens vragen en laat ik je zoeken om daar zelf woorden aan te geven. Uiteraard help ik je daarbij. Als je er eenmaal woorden aan hebt kunnen geven, help ik om te bedenken wat je ermee wilt en hoe je deze het beste kan communiceren.

Het is mijn expertise om je te helpen aan o.a. meer zelfvertrouwen, assertief zijn, grenzen aangeven, stress verminderen, rust in je hoofd, omgaan met gevoelens en emoties, bewustwording, communicatieve vaardigheden en persoonlijke effectiviteit. Kortom; persoonlijke ontwikkeling.

Is dit iets voor jou?

Vul dan hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Wij kijken naar je uit!

Leer onze life coaches kennen

Breda
Dagmar van Pelt
Life coach
 • NLP coach
 • Systemisch analist
 • Begeleider familie-opstellingen
Amsterdam
Tom van der Linde
Life coach
 • Lichaam- en ervaringsgericht
 • Mindfulness & meditatie
 • Loopbaancoach

Onze life coaches staan klaar om jou zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied te coachen en stellen zich graag aan je voor.

Noordwijk
Astrid Koelewijn
Life coach
 • Energetisch therapeut
 • Lichaamsgericht therapeut
 • TA practioner
Zwolle
Karin van den Oever
Life coach
 • Systemisch coach
 • IEMT Practitioner
 • Lichaamsgericht therapeut
 • Energetisch therapeut

Wij zoeken life coaches

Wij zoeken life coaches

Klanten over hun ervaringen met onze coachingstrajecten

Steeds wat wijzer over mezelf

Patricia over haar coachtraject

"De manier waarop jij dingen samenvat en terugkoppelt echt top. Je weet snel tot de kern te komen. Na iedere sessie was ik weer wat wijzer over mezelf geworden."

Van Blokkade naar Plan

S.v.A. omgeving Leiden over het traject

"De training was heel duidelijk en zat goed in elkaar met mooie voorbeelden en filmpjes. Ook jouw begeleiding en aandacht was heel fijn."

Een prettige ervaring

Margriet over haar Life coach traject

"Het aspect 'voelen' heb ik als een enorme meerwaarde ervaren. Want dat moest ik leren. Zoveel prettiger dan alleen maar praten!"

  Wil jij dit ook?

  Wil jij aan de slag om assertiever te worden?

  Of wil je meer informatie over onze life coaching, zoals over de werkwijze of hoe het traject verloopt? Of weet je zeker dat dit voor jou de juiste stap is en wil je een kennismakingsgesprek inplannen?

  Vul hiernaast je gegevens in en één van ons neemt contact met je op. Wij zijn er voor jou om je te begeleiden.

  Lifecoach logo

  Voor succesvol leven en werken.

  Wij zoeken life coaches!