Lifecoach logo

Doe wat je echt wilt, keuzevrijheid creëer je zo

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste ondernemers voor zichzelf beginnen in hun verlangen naar vrijheid. Rijst de vraag; hoe vrij is die vrijheid nu zoveel vrouwelijke ondernemers vastlopen?

Doen wat je écht wilt

De vrouw die vandaag mijn praktijk bezoekt startte haar bedrijf vanuit de garage en is sindsdien uitgegroeid tot marktleider in haar branche. Maar sinds geruime tijd ondervindt ze zowel zakelijk- als privé moeilijkheden. Na ons vorige gesprek, waarbij haar thuissituatie ter sprake kwam, heeft ze op mijn aanraden een relatietherapeut geraadpleegd.

Nu, onderweg naar de Noordwijkse duinen, vertelt ze over de situatie. Ze is bang dat, mochten ze uit elkaar gaan, zij het niet alleen gaat redden. Beiden zijn zelfstandig ondernemer en vanwege zijn expertise heeft hij een groot aandeel in haar succes. Aan de ene kant wil ze heel graag zelfstandigheid en ruimte, maar aan de andere kant is ze ook heel bang dat ze het niet alleen zal redden. Het vormt ons uitgangspunt voor vandaag.

“Kijk eens om je heen en zoek iets wat past bij jou die haar zelfstandigheid wil. Zoek ook iets wat past bij het stuk dat bang is dat je het niet kan,” stel ik voor. Uitkijkend over een duinpan, kiest ze een stevig, houten rasterpaal voor haar zelfstandigheid. Een perk dunne, wild groeiende takjes staat voor haar angst dat ze het alleen niet zal redden. “Die hebben maar weinig nodig om vertrapt te worden,” merkt ze op.

Nieuwe inzichten

Bij dit vertrekpunt richting meer helderheid, besluit ze om eerst bij het paaltje te gaan staan. Uitgebreid bevraag ik en help haar voelen en verwoorden waar dit over gaat; het paaltje staat voor ‘de baas’ en voelt vertrouwd. Het is haar stevige en evenwichtige kant; de kant die leiding geeft aan haar medewerkers, richting bepaalt en haar mensen betrekt in de koers die ze vaart. Ondanks dat ‘de baas’ aanwezig is, blijkt deze vooral op de achtergrond actief. Ze vertelt: “Ik zat op een hele streberige school. Alle jongeren bij mij in de klas haalden goede cijfers en volgden met gemak het VWO. Zij zijn inmiddels ook allemaal dokter, tandarts of advocaat geworden. Hoewel ik best goed kon leren, heb ik me toch altijd de mindere gevoeld. Daarin werd ik ook niet echt gestimuleerd. Zonde, hadden ze maar gezegd dat ik het wel kon, misschien had ik dan meer mijn best gedaan. Op de lagere school werden zelfs testen gedaan of ik wel over de juiste vaardigheden beschikte. Hoewel er niets bijzonders uitkwam en het de bedoeling was dat het mij zou helpen, gaf het me juist het gevoel dat ik anders was.” Inmiddels lopen er tranen over haar wangen en zoek ik naar een zakdoek.

Een van de wild groeiende takjes blijkt haar ‘kleine meisje’ te zijn. Dit ‘kleine meisje’ geeft voornamelijk vorm aan haar leven. “Niet zo gek, dat wordt ook van me verwacht,” zegt ze. Ze herinnert zich hoe zij als kind vooral lief, zorgzaam, gehoorzaam en zich rustig behoorde te gedragen. Door deze onderkenning ervaart ze het gewicht ervan, waarop het lijkt of het ‘kleine meisje’ moe is. Ze beaamt hoeveel energie het haar kost om steeds maar sterk en rechtop te blijven.

Goede richting

Terwijl we verder lopen vraag ik wat er moet gebeuren? Even verderop vindt ze wat ze zoekt. Onmiskenbaar laat ze weten dat het ‘kleine meisje’ haar kwetsbaarheid mag behouden. Het hoort bij haar, het maakt haar menselijk, eerlijk en oprecht. ‘De baas’ echter mag méér ruimte innemen. Deze kan haar ‘kleine meisje’ bijstaan en terugfluiten wanneer ze zich neigt te voegen naar de verwachtingen van anderen. Want, zo zegt ze, “‘de baas’ mag er óók zijn!”

Voor jou

Mensen zijn afhankelijk van cultuur, opvoeding en ervaringen, waarmee we onbewuste patronen hebben gevormd. Logisch en niet zonder functie. Bedenk maar eens hoe zou het zijn als je elke ochtend in je auto zit peinzend over, hoe moet het ook alweer? Iedereen zal begrijpen dat het patroon van autorijden in je voordeel werkt. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er ook heel veel patronen die je onbewust geïnstrueerd hebt gekregen, of jezelf hebt aangeleerd. Patronen die inmiddels hun functie hebben verloren en dus in je nadeel werken.

Het is net als met autorijden. Patronen zijn ons zorgvuldig bijgebracht en een automatisme geworden, waarbij je achteraf onbewust bent van wat je precies hebt gedaan.

Keuzevrijheid

In onze cultuur waarin overwegend mannelijke waarden gelden, zijn veel vrouwen afhankelijk geworden. Deze manier van leven en ondernemen zal altijd in je nadeel werken. Waarom? Omdat met enkel deze kwaliteiten vrouwen niet compleet zijn. We zijn nog zoveel méér. Door deze eenzijdige ontwikkeling zijn onze vrouwelijke kwaliteiten als innerlijke wijsheid, gevoel en intuïtie verwaarloosd. Hoeveel keuzevrijheid heb je dan daadwerkelijk? Waar het mij heeft bracht lees je in mijn gratis ebook.

Persoonlijke effectiviteit

In mijn praktijk werk ik aan een persoonlijk- en innerlijk proces, waarin je bewust wordt van onbewuste gewoonten en de manieren waarop we ons door anderen laten bepalen. Het is het begin van herdefiniëren van onszelf, wat een rijpproces vormt richting zelfverantwoordelijkheid. Onafhankelijkheid gaat over uniek durven zijn. Het gaat erom de integriteit van je eigen waarheden te behouden en het risico van afkeuring te laten lopen. Zo vormt zich een nieuwe definitie van jezelf, waarbinnen je je bewust bent van de opgebouwde gewoontes om van daaruit onafhankelijke keuzes te maken in je leven en ondernemerschap. Dát is vrijheid!

Blijf jij je opofferen in patronen of kies je ervoor om jouw leven en ondernemerschap de kant op te sturen die jij beoogt? Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Laat het weer stromen, stap uit dat oude patroon en creëer keuzevrijheid!

Wil je weten wat ik je te bieden heb? Bekijk mijn aanbod.

Durf te vliegen

Astrid

Geplaatst in Ondernemen, Persoonlijk leiderschap, Succes, Vrouw

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.