Lifecoach logo

Hoe belangrijk is vertrouwen?

Veel directeuren, managers en ondernemers zeggen dat ze hun medewerkers vertrouwen. Maar hoe vaak houden we ondertussen toch alles en iedereen nauwlettend in de gaten? Wat zegt dat over jou en hoe belangrijk is vertrouwen voor jou en je onderneming?

Nu haar zwangerschapsverlof voor de deur staat, roept ze lachend dat de nestdrang nu toch écht begonnen is. Haar hoofd maakt overuren om ervoor te zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld is; haar man moest juist nu de kantine opknappen, de voorraadlijst is up to date en aangevuld én binnenkort staat er een gesprek met een van haar medewerksters op de planning om de dagelijkse leiding voor bepaalde tijd over te nemen.

Terwijl ze bij me zit en vertelt, merkt zij dat ze het lastig vindt om die dagelijkse leiding straks aan haar over te dragen. Hoewel haar medewerkster goed is in haar werk en leidinggevende kwaliteiten heeft, spelen er af en toe issues tussen hen. Dat ze dat lastig vindt, lijkt dus niet helemaal uit de lucht te vallen. Daarom is ze blij met het resultaat van onze gesprekken tot nu toe, want het lukt haar steeds beter om haar grenzen aan te geven en irritaties bespreekbaar te maken.

Beschadigd vertrouwen herstellen

Ze wil het vandaag graag over dat ‘vertrouwen in die ander’ hebben. “Ik wil straks optimaal genieten van mijn verlof en van mijn kindje, zegt ze.” Ik stel voor om met een grote bal te werken en rol deze naar het midden van de kamer. Ze mag erop gaan zitten. Ik kruip op de grond en vraag uitgebreid hoe haar lichaam het zitten op de bal ervaart. Terwijl we onderzoekend bezig zijn, vraag ik haar om heel bewust en langzaam één voet op mijn bovenbeen te zetten. Een simpele beweging, maar het doet haar veel. Ze vindt het vreemd en voelt de spanning in haar lijf toenemen. Vooral in haar benen en rug. Als ik vraag om ook haar tweede voet op mijn bovenbeen te zetten, voelt ze haar hele lijf samenspannen.

Als we dit doorvoeld hebben, vraag ik haar één voor één haar voeten weer op de grond te zetten. “Zo, poeh… das beter, zegt ze!” Ze voelt hoe daarmee haar lijf zich ontspant. Ze herkent dit gevoel goed. Zij is het gewend om op eigen benen te staan. Als dochter van piepjonge, gescheiden ouders leerde zij al vroeg dat ze het zelf moest zien te rooien. Door de teleurstellingen, wanneer zij door haar vader in het weekend zou worden opgehaald en hij niet kwam opdagen, heeft zij geleerd dat ze niet op een ander kan vertrouwen.

Vertrouwen opbouwen

Dit zo duidelijk in haar lijf voelen, komt binnen. Uitgebreid bespreken we wat zij in haar lijf ervaart en welke gevoelens dit oproept. “Ik wil graag op die ander, dus op mijn medewerkster kunnen vertrouwen om van mijn verlof te kunnen genieten, zegt ze.” Opnieuw stel ik voor om een voet op mijn bovenbeen te zetten en heel bewust te voelen hoe dit is. “Nu voelt het anders, zegt ze.” Omdat ze mij meer gewicht geeft, voelt het ook voor mij anders. Nu kan haar lijf zich al iets meer ontspannen.

Als ze ook haar andere voet erbij zet, geef ik nog wat verdiepende hulp. Met een zucht rolt ze zichzelf iets naar achteren en dan, met een zucht laat ze ‘het’ los. Nog altijd met haar voeten op mijn bovenbenen, zoekt haar lijf opnieuw naar balans. Het voelt goed. Haar rug, haar benen en haar lijf ontspannen. Nu ze zwanger is, brengen we ook de aandacht naar haar baby. Ze maakt contact met dit nieuwe leventje in haar buik en voelt hoe de rust nog dieper in haar lijf neerdaalt.

Voor jou

Vertrouwen ligt aan de basis van elke gezonde relatie. Als het daarover gaat heeft iedereen op een of andere manier wel een deuk opgelopen. Met als gevolg vaak een gebrek aan vertrouwen in jezelf, in een ander of in het leven zelf. Een ervaring waarop je hebt geleerd te anticiperen. Maar elke ervaring laat ook sporen na. Niet alleen mentaal, maar óók fysiek en emotioneel.

Vertrouwen in jezelf

Aangezien je als leidinggevende een belangrijk onderdeel in je organisatie bent, neem je je ervaringen dus ook mee. Het effect van het ontbreken van vertrouwen op mentaal-, fysiek- en emotioneel niveau, zal je op een of andere manier belemmeren om het volledige potentieel uit jezelf en je onderneming te halen.

Met deze lichaamsgerichte interventie help ik haar lijf deze ervaring te verwerken en haar natuurlijke balans te her-inneren. Dat is nodig, want alleen als je vollédig op jezelf kan vertrouwen, kan je je bedrijf loslaten en het met een gerust hart uit handen geven. Dat vertrouwen in die ander heb je nodig om als organisatie te kunnen groeien, om zelf rust te hebben en om te genieten van je leven en ondernemerschap.

Wil jij vertrouwen op een ander?

Zoals je hebt kunnen lezen werk ik anders. Daarom zijn mijn resultaten ook anders. Ik leer je geen trucjes, maar help je jezelf terugvinden. Wil jij dit ook? Vul dan hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

Ik ontmoet je graag!

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Leiderschap, Ondernemen, Relaties

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.