Lifecoach logo

Presteren onder druk doe je zo

Als ondernemer moet je presteren. Je wilt tenslotte van je bedrijf een succes maken. De hoogte van die lat kan voor veel druk en stress zorgen. Word je er blij van of doe jij jezelf hiermee geweld aan?

Een aantal jaren geleden besloot ze om samen met een compagnon een bedrijf op te zetten. Plannen werden uitgewerkt, investeerders gezocht en gevonden. Nu blijkt het behalen van die doelstellingen moeilijker dan gedacht. Als ze op deze voet doorgaat zal ze haar stakeholders teleur moeten stellen.

We ontmoeten elkaar op het afgesproken moment online. Trots vertelt ze over de stappen die ze na onze gesprekken ondernomen heeft. Nu de eerste succesjes behaalt zijn, blijkt het thuisfront voor druk te zorgen. Toen ze contact met mij zocht, heeft ze ook haar familie en een paar vrienden thuis vertelt dat ze het moeilijk heeft. Geëmotioneerd beschrijft ze hoe lastig ze het vindt om toe te geven dat het ondernemerschap haar zwaar valt. Sinds die tijd herinneren de bezorgde berichtjes van thuis haar er dagelijks aan. Dat valt haar zwaar.

Extrinsieke motivatie

Het is duidelijk dat hun bezorgdheid haar emotioneel veel doet, maar ook dat het de druk vergroot. Ze wil er het liefst niet aan herinnert worden. “Het helpt me niet verder, zegt ze.” Als ik doorvraag, wil ze hen niet bezorgd maken. Ze wil hen niet teleurstellen. Zelf beredeneert zij het als logisch, omdat ze van haar familie houdt. Voor mij lijkt ze daarmee ook iets buiten de deur te houden. Ik stel voor om een oefening te doen en vraag of ze zich veilig voelt waar ze zit en of ze niet gestoord kan worden. Met deze techniek staan we stil bij het gevoel wat er is en onderzoeken we op een diepere laag wat er werkelijk speelt. Ze vindt het lastig om bij dat gevoel te blijven, want het voelt zo eng. Een vreemd gevoel van onvoorspelbaarheid maakt haar angstig. Ze vertelt hoe haar hele lijf als in rep en roer reageert, zonder dat ze weet wanneer ‘het toeslaat.’ Aan mij de taak om haar er goed doorheen te loodsen.

Met mijn stem en bemoedigingen lukt het haar het gevoel te concentreren, zodat het minder roekeloos wordt en zij er beter zicht op krijgt. Het duurt niet lang of het gezicht van een klasgenootje van de basisschool plopt op. De rillingen lopen over haar rug. Ontdaan vertelt ze hoe dit klasgenootje haar jarenlang buitensloot en pestte met belachelijke namen. Ze was niet goed genoeg om erbij te horen.

Gevoelens en gedrag

Nu deze woorden eruit zijn en ze er even intens om moet huilen, slaakt ze een zucht van verlichting. Het angstige gevoel wordt minder. Langzaam ontstaat er ruimte in haar gevoelens en emoties en luister ik hoe zij haar eigen gedrag opheldert. Ze vertelt: “Ik heb altijd geprobeerd het een plekje te geven, door te bedenken dat het klasgenootje waarschijnlijk ook de nodige problemen had. Waarop ik mijn onafhankelijkheid extreem ben gaan doorvoeren, in de overtuiging dat ik niemand nodig heb, ik kan het wel alleen.”

Het was een enorme stap voor haar om mij te mailen en daarmee toe te geven dat het alleen niet meer lukt. Steeds vaker merkte ze hoe ze emotioneel gezien op haar compagnon leunt. Iets wat zakelijk niet echt bevorderlijk is. Maar toegeven aan dat gevoel, voelt als falen. Voer voor de angst om niet goed genoeg te zijn en de lat nóg hoger te leggen.

Voor jou

Als ondernemer is presteren belangrijk. Je omzet is hiervan afhankelijk. Sommige ondernemers vinden die druk heerlijk, krijgen er energie van en presteren prima. Anderen zullen bij toenemende druk juist onderpresteren.

Veel mensen pushen zichzelf tot grote hoogte, vaak vanuit een angst om niet goed genoeg te zijn, om te proberen te voldoen aan de verwachtingen van anderen, of vanuit een angst om niet genoeg geld, spullen, aanzien en macht te hebben. Daar liggen gebeurtenissen aan ten grondslag die we als volwassenen uitzichtloos blijven rationaliseren. Wat blijft is het gevoel. Dat maakt dat we er naar blijven streven, of we trekken ons juist terug om die druk te verlagen.

Zo zijn er nog veel meer redenen waar jij vaak niet van bewust bent, maar die er ongemerkt voor zorgen dat jij die lat hoger legt, of je terugtrekt en je doel niet bereikt. Met andere woorden; een extrinsieke motivatie; een motivatie die niet vanuit jouw zelf komt, maar druk van buiten die je jezelf onbewust oplegt.

Intrinsieke motivatie

Ondernemen kan moeiteloos. Uiteraard niet zonder inspanning, maar het uit de weg ruimen van onbewuste zaken, die ervoor zorgen dat jij situaties ervaart als lastig en stressgevend, lossen negatieve gevoelens op. Het maakt dat je er ‘anders instaat’ waardoor zaken moeitelozer gaan. Als angst verdwijnt ontstaat er op mentaal-, fysiek-, emotioneel- en spiritueel niveau ruimte en wint je intrinsieke motivatie aan kracht.

Onder druk presteren vanuit wie jij bent en wat jij wilt, is vele malen krachtiger en winstgevender. Je zal nog steeds druk voelen en waarschijnlijk vind je het ook spannend, maar je presteert omdat je het zelf wilt en weet waar je het voor doet. Dat voelt toch héél anders.

Geeft presteren onder druk jou plezier? Blijf dat dan vooral doen. Maar let op, dat kan ook uitmonden in angst om geen druk meer te voelen. Dat kan tevens ten koste gaan van jezelf.

Voel jij de paniek opkomen en trek je je terug als je onder druk moet presteren? In beide gevallen is er sprake van een extrinsieke motivatie en ben je bezig jezelf geweld aan te doen.

Presteren onder druk doe je zo:

  • Word je bewust van de mogelijkheid van een extrinsieke motivatie. Welk gevoel overheerst als je druk voelt?
  • Neem contact met me op als je hier meer zicht op wilt.
  • Verhelder je intrinsieke motivatie; Waarom doe je wat je doet? Schrijf het op of maak een moodboard.
  • Versterk en motiveer jezelf, zoek er de juiste muziek bij.
  • Neem een fysiek krachtige houding aan. Hoofd omhoog, rug recht.
  • Adem diep in en voel je kracht.
  • Go for it!

Vind je het lastig en wil je dat ik help om er zicht op te krijgen? Vul hiernaast je gegevens in en ik neem contact met je op. Hier vind je meer info over mijn persoonlijk coachtraject.

NIEUW! Werk aan je POP!

Vanaf januari 2019 start ik met een programma ‘Werk aan je POP.’ Met dit programma reserveer je, gedurende 5 maanden, één ochtend per maand, om aan jouw Persoonlijke ontwikkelingsplan te werken. Gedurende de bijeenkomsten laat ik je op een verrassende manier naar jezelf en je bedrijf kijken en komen thema’s als: Grenzen, ruimte, communicatie, rollen, denkwijze, wensen en verlangens, zelfvertrouwen en nog veel meer, aan bod. Voor meer info en aanmelden, kijk hier!

Wees lief voor jezelf!

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Bewustwording, Blog met oefening, Stress

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.