Lifecoach logo

Waarom irriteer ik me?

Irritaties kennen wij waarschijnlijk allemaal. Denk aan de welbekende file waar je inrijdt, net terwijl je haast hebt. Of aan die mensen die een vaccinatie blijven weigeren, terwijl jij in de horeca werkzaam bent. 10 tips voor het omgaan met irritaties.

[Liever luisteren?]

Vandaag begint zij al snel over een voorval op haar werk. In de ochtend kwamen er werklui de elektrische zonwering inspecteren. Zij startten hun dag met koffiedrinken en bleven een uur zitten. Vervolgens zaten zij om tien uur weer met koffie, waarna zij meer dan een half uur stonden te kletsen bij de meterkast, om vervolgens weer in de kantine aan de koffie te gaan. Zij irriteert zich mateloos aan deze gang van zaken. Zij vindt het zo raar dat die mensen blijven kletsen terwijl haar baas die lui moet betalen?!

Waarom irriteer ik me

Al snel blijkt dat rechtvaardigheid een belangrijke waarde voor haar is. Daarom is zij ook naar haar leidinggevende gestapt en heeft er iets van gezegd. Hoewel hij blij was met haar opmerkzaamheid en dit ook heeft opgepakt, heeft zij er de hele dag last van gehad. “Eigenlijk ben ik nog steeds geïrriteerd,” zegt zij.

Ik vraag haar om te gaan staan om te voelen wat dit met haar doet. Een irritatie die van de achterkant van haar hoofd, over haar schouders en rug trekt. Een onaangename tinteling over haar huid. “Probeer het eens uit te vergroten,” vraag ik? Een fysieke huivering gaat over in een beweging waarin zij ‘het’ van zich af wil gooien. “Bleh… getsie… weg ermee,” slaakt zij met een vies gezicht.

Uit mijn kast pak ik mijn vest en hang het om haar schouders. Opnieuw loopt een rilling over haar rug. Wanneer wij erover praten, vraag ik haar een stap naar voren te doen en het vest letterlijk van zich af te gooien. Dat laat zij zich geen twee keer zeggen en roept: “Ja! Dat voelt goed.” Na een diepe zucht draaien wij ons om en begin ik over wat voor haar het vest symboliseert.

Ik erger me groen en geel

Nou, ‘het vest’ herkent zij zeker. Het staat symbool voor een patroon waar zij van kind af mee te maken heeft gehad. Zij grinnikt, want haar moeder kon zich aan een veelvoud van situaties irriteren. Zij was een ster in het véél groter maken van issues, waar zij ook nog eens dagenlang verontwaardigd over bleef praten.

Ook haar vader reageerde regelmatig heel aanstotelijk op geluiden. Als iemand een geluid maakte wat hem niet aanstond, dan snauwde hij de ander toe ermee op te houden.

“Herken jij dit ook van jezelf,” vraag ik haar? “Nee, zo ben ik niet. Liever kijk ik naar de positieve kanten van het leven,” zegt zij.

Deze manier van reageren op irritaties blijkt een gedragspatroon die zij gedurende haar opvoeding meegekregen heeft. “Wat heb jij met ‘dit vest’ gedaan,” vraag ik? Het leerde haar eerst na te denken en zaken te relativeren. Het leerde haar rechtvaardig naar situaties te kijken. Met als resultaat dat zij de relazen van haar moeder niet meer zo serieus nam en naast zich neer kon leggen.

Jij moet zijn zoals ik ben

“Toch heb ik ‘het vest’ soms nog om,” zegt zij. Zij geeft toe dat zij ditzelfde gedrag soms ook bij haar man of kinderen laat zien. Als zij weer eens vindt dat haar man de deur anders dicht moet doen, omdat zij zich irriteert aan het geluid. Zij lacht en zegt: “alsof mij ‘onrecht’ wordt aangedaan, omdat iemand de deur anders dichtdoet, dan ik dat doe.”

Bewust van ‘het vest’ wil zij het maar wat graag op de grond laten liggen en niet meer oppakken.

Samen oefenen wij hoe zij zich op haar eigen lijf kan focussen, waarmee zij zich uit de situatie losmaakt. Zo kan zij de irritatie waarnemen en bedenken of zij er iets mee wil of kan doen, zonder het van zichzelf te maken.

Voor jou

Irritaties of ergernissen hebben wij allemaal en zijn emoties die ongevraagd naar boven komen. Hoewel irritaties en ergernissen niet leuk zijn en agressiviteit kunnen opwekken, kan het ook zeker iets goeds betekenen.

Als je bewust bent van je irritaties en ergernissen, kunnen deze je namelijk laten weten of iets teveel van het goede is of dat iets belangrijk voor je is.

Je kan je ook ergeren aan een ander, omdat hij of zij iets heeft of doet wat je zelf ook graag zou willen. Een irritatie kan ook iets zeggen over de relatie die je met een ander hebt of welke waarden er voor jou in het geding komen.

Kortom; als je bewust bent van je irritaties houden deze je scherp en kunnen je de positieve energie geven om iets te willen veranderen. Belangrijk blijft; Pick your battles.

10 tips voor het omgaan met irritaties

  • Ga na waarom iets of iemand je irriteert
  • Welke waarde komt voor jou in het geding
  • Creëer meer geduld voor jezelf en de ander
  • Stel je oordeel uit
  • Luister en toon begrip voor het perspectief van de ander
  • Wees dankbaar en kijk naar de positieve punten van de ander
  • Vraag jezelf af: Wat zou liefde doen?
  • Onthoud, je hoeft niet te reageren
  • Verleg je focus en houd je met iets anders bezig
  • Laat ‘gelijk krijgen’ los. Je wordt er meestal niet gelukkiger van

Bonustip: Als een irritatie langer dan één of twee dagen blijft rondzingen, dan is het slim om er iets mee te doen.

Wijsheid door ervaringen

Wij geloven dat iedereen de voor hem of haar juiste keuzes kan maken, mits zij daar de kennis voor hebben. Onze klanten willen zichzelf en de wereld beter begrijpen en slimmer worden. Zij willen geen slaaf zijn van hun conditionering en ervaringen, maar onafhankelijk en vrij weloverwogen keuzes maken.

Wil jij dit óók?

Vul hier je gegevens in en één van onze Life coaches neemt contact met je op.

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Communicatie

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.