Lifecoach logo

Boos? Zet het om in kracht

Word jij weleens boos? Uit je dat ook? Veel vrouwen doen er niets mee en houden hun boosheid in. Het gevolg? Negatieve gevoelens, onmacht, stress, fysieke klachten en zelfs (eet)stoornissen. Hoog tijd om boosheid om te zetten in kracht.

Of beluister de podcast hier.

Ik ben f*cking BOOS!

Afgelopen week heb ik mijn business coach afgeserveerd. Deze dame reageerde niet op mijn mail. Na bijna een week stuurde ik een reply met de tekst ‘laat maar.’ Binnen het uur kreeg ik een reactie.

Een mail met excuses en een ‘ja, maar….’ Zij begreep mijn vraag niet en ernaar vragen was erbij ingeschoten. Echt hoor, ik geef mensen graag het voordeel van de twijfel, maar dit was de zoveelste steek die zij liet vallen. Nu ben er klaar mee. Opzouten!

Helaas is zij niet de enige. In mijn maandenlange zoektocht naar een goede business coach zijn er ondertussen al een aantal de revue gepasseerd.

Zo was er een dame die wilde samenwerken op voorwaarde dat ik mijn business op haar manier ging doen. Weet je, aanpassen heb ik zo’n beetje mijn hele leven gedaan, zonder dat het mij iets opleverde. No deal.

Boosheid

Ondertussen voelde ik mij zó niet gezien en gehoord, dat ik de wanhoop nabij was. Net als iedereen heb ik ook mijn blinde vlekken en daarom wil ik blijven groeien. En zo ging ik, geattendeerd op weer een andere dame, opnieuw hoopvol in gesprek. Tijdens dit gesprek werd ik emotioneel omdat zij precies leek te bieden waar ik naar zocht. Op het moment dat ‘onze deal’ zo goed als rond was, zei zij: “als je nu beslist, dan krijg je er een gratis zoom-sessie van mij bij’ waarop ik instemde.

Die avond in mijn bed kon ik de slaap niet vatten. Al woelend en draaiend hield dit gesprek mij bezig, maar waarom? Die laatste zin bleef maar door mijn hoofd spoken: ‘Als je nu beslist, krijg je er een gratis zoom-sessie van mij bij, als je nu beslist, dan krijg je……. enz.’ Op de een of andere manier voelde het niet goed, maar ik kon mijn vinger er niet achter krijgen.

Boosheid loslaten

Later die nacht viel het kwartje. Opeens realiseerde ik me dat zij met deze laatste opmerking gebruik maakte van mijn kwetsbaarheid om mij binnen te halen. What the fuck?! Het was haar niet om mij te doen, maar een marketingtruc voor het binnenhalen van de euro’s. Ik ontplofte bijna!

Opnieuw voelde ik mij niet gehoord en in mijn gevoelens en kwetsbaarheid gebruikt. Ook dit heb ik in mijn leven íets te vaak meegemaakt. En zo werd haar laatste zin alsnog de dealbreaker en boorde ik diezelfde nacht de multiple K’s door haar neus. Daarna viel ik tevreden in een diepe slaap.

De volgende ochtend hing zij al vroeg aan de telefoon. In een goed gesprek van vrouw tot vrouw, legde ik haar uit wat mij dwarszat. Haar tranen lieten mij niet onberoerd, maar mijn vertrouwen was weg. Mijn aanbetaling vroeg en kreeg ik terug. Een waardevolle les voor ons beiden.

Boosheid uiten

What the fuck mensen!?! Deze teleurstellingen maken mij f*cking BOOS. De felheid in mijn ogen spreekt boekdelen en dit maakt mij er niet mooier op. De krachttermen die ik eruit gooi zijn verre van netjes of lief, maar dit alles vormt WEL het VUUR waardoor IK MIJN klanten WEL serieus neem.

Voor jou

Heel veel vrouwen en meisjes zijn boos, heel boos. De meeste vrouwen herkennen en erkennen hun boosheid niet. En als zij het al herkennen, stoppen veel vrouwen dit zelf vaak ver weg en twijfelen aan zichzelf of hen wordt geadviseerd het te negeren.

Het is namelijk helemaal niet netjes om kritisch te zijn en anderen te veroordelen op hun gedrag. Het is ook helemáál niet lief om zo te denken, laat staan het te uiten?!

Maar what the f•ck?!?! Hoezo moeten vrouwen en meisjes lief zijn? Ik weet nog dat mijn moeder een ruzie met mijn broertje suste en ik haar, na haar opmerking, nijdig toebeet waarom IK altijd de wijste moest zijn?

Alsof het wijs is om ongewenste zaken en daarmee het gedrag van de ander te accepteren.

Onmacht creëren vrouwen zelf

Realiseer je dat elke keer als jij je boosheid inhoudt en je niets durft te zeggen of doen, je een stap achteruit doet en je eigen onmacht creëert.

Reageren vanuit boosheid is vanzelfsprekend niet wenselijk of bevorderlijk om je doel te bereiken. Hoewel ik uit eigen ervaring weet dat ‘met de vuist op tafel slaan’ óók een keerpunt kan betekenen waarmee je de ander duidelijk maakt dat het meenes is.

Bewust worden van en uiting geven aan je boosheid zorgt ervoor dat gedrag en zaken kunnen veranderen. Daarmee doe je een stap vooruit. Je hebt contrasten in je leven nodig. Het zijn de kaders waarmee jij jouw leven en business wilt vormgeven.

Wij houden onszelf klein

Al veel vaker heb ik benoemd dat lichaam en geest niet los van elkaar gezien kunnen worden. Wist je dat in diverse wetenschappelijke onderzoeken het onderdrukken of negeren van boosheid door vrouwen en mannen gelinkt wordt aan depressies, angsten, diverse fysieke klachten en eetstoornissen? Met name onder vrouwen.

Wie heeft er niet geleerd om bij ruzie met broertjes, zusjes, vriendjes of vriendinnetjes elkaar een hand of kus te geven, waarmee het ‘over’ moest zijn? Zo leerden wij onze gevoelens van boosheid te onderdrukken en/of te negeren. Deze super krachtige energie blijft daarmee ‘binnen’ en vreet je vanbinnen op.

Dit ‘binnen houden’ werkt passief agressief gedrag in de hand, zoals bijvoorbeeld roddelen, negeren of desinteresse. Daarnaast levert het onszelf en de ander negatieve gedachten op, gevoelens van uitsluiting, onzekerheid, stress, paniekaanvallen en het werkt fysieke klachten en eetstoornissen in de hand.

Het wordt tijd dat wij onze boosheid en daarmee onszelf serieus nemen. Boosheid is géén belemmering die onderdrukt moet worden. Het is een energie die jou hélpt je doel te bereiken.

Herken jij jouw boosheid?

Herken jij gevoelens en gedachten als dit?

  • boze gedachten
  • wraak gedachten
  • onmacht gevoelens
  • terneergeslagen voelen
  • jaloerse gevoelens
  • ‘s nachts wakker liggen en piekeren
  • het stoom uit je oren en er geen kant mee op kunnen
  • het bijltje erbij neer willen gooien
  • bepaalde mensen willen negeren
  • gevoel dat niemand naar je luistert en je begrijpt

Heel vaak is dit weggestopte boosheid. Zo zet je deze energie om in positieve kracht.

Opdracht

Schrijf op: 1. Wat maakt mij boos? Geef jezelf de ruimte om hier alle woorden aan te geven die bij je opkomen. Ongezouten en ongecensureerd.

Is er meer nodig om je hart te luchten? Ga dan naar buiten en fiets of loop de energie eruit. Zodra je weer rustig wordt en helder kan denken schrijf je op:

2. Wat wil ik niet (meer)?
3. Wat wil ik wel?
4. Wat kan ik doen om dit te bewerkstelligen?
5. Welke woorden horen hierbij?
6. Wat ga ik vandaag anders doen?

Boosheid omzetten in kracht

Wij geloven in het zelfherstellend vermogen van elk individu. Mits men zich bewust wordt waar de schoen wringt en ontdekt welke de juiste oplossingsrichting is.

Wil jij ook jouw boosheid ontdekken, grenzen leren stellen, constructief leren communiceren om dit in jouw voordeel te laten werken? Vul hier je gegevens in en ik help je verder.

Vanavond geen vuurwerk, dus let us make some firework!!

Fijne jaarwisseling!

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Bewustwording, Communicatie

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.