Lifecoach logo

De succesformule van sterke vrouwen

Je kan zaken nog zo goed voorbereiden, maar om te presteren moet je stevig in je schoenen kunnen staan. Vrouwen hebben al snel de neiging zich klein te maken. Ben je daar klaar mee? Dé succesformule van sterke vrouwen.

Resoluut komt ze binnen. Gaat op het puntje van de stoel zitten met haar ellebogen op haar knieën. Nog voordat de thee is ingeschonken begint ze te vertellen. Zonder onderbreking luister ik. Als het stoom afblazen afneemt en ik haar verhaal samenvat, komen de tranen. Ze is zo boos en teleurgesteld. Na een akkefietje met een collega maakte ze de keuze om terugkoppeling te geven aan het management. En nu nemen ze haar dit kwalijk?!? Hoezo? In het gesprek dat hierop volgt met haar collega en het management, kiezen zij duidelijk partij voor haar collega. Ze snapt er niets van. Hoe kan dit? Hoe goed zij zich ook op dit gesprek had voorbereid, het ging helemaal de verkeerde kant op. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Klein, kleiner, kleinst

In het gesprek reageerde haar collega zich volledig op haar af. In zijn boosheid smeet hij allerlei verwijten haar kant op. En zij? Zij klapte helemaal dicht en voelde zich steeds kleiner worden. Toen aansluitend ook het management partij voor haar collega koos, kon ze geen kant meer op. Al nachten ligt ze ervan wakker. “Nou, als ze het zo willen, laat dan maar….!” Wanhopig denkt ze erover om dan maar te vertrekken. Toch wil ze dat eigenlijk niet. Wat nu?

De succesformule

Luisterend naar haar verhaal hoor, zie en weet ik wat er gebeurt. Zelf werd ik een aantal jaren geleden op pijnlijke wijze bewust van mijn rol in communicatie. Ik pak m’n flip-over en leg haar uit hoe communicatie werkt. Voor haar ogen wordt zichtbaar dat wij allemaal, zonder uitzondering, van het ene op het andere moment in de rol van ouder, volwassene en kind communiceren. Vervolgens nemen we in een oefening haar situatie als uitgangspunt en wordt onmiskenbaar de rol die zij vervult duidelijk. Daarbij ervaart zij de verschillende rollen en wordt bewust van haar trigger waarop zij van rol wisselt. Door deze inzichten ontsnapt een zucht van verlichting. Om stevig in je schoenen te kunnen staan, moet je je gevoelens en kwetsbaarheden kennen en weten welke rol jij vervult.

De volgende stap. “Wat wil je?” vraag ik. “Wil jij je klein houden en de handdoek in de ring gooien?” Even valt er een stilte. Dat voelt niet goed. Dus stel ik mijn vraag opnieuw. Ze besluit met enige angst en twijfel in haar stem er iets aan te willen doen. Maar ze weet niet goed hoe? Samen her-kaderen we de gebeurtenis. We bespreken de feiten en waar het, naar haar mening, werkelijk over gaat. Samen oefenen we haar aanpak. Met de nodige opgeschreven feedback en handvatten besluit zij het gesprek met haar mannelijke collega’s nogmaals aan te gaan en te blijven staan voor haar keuze.

Voor jou

Allemaal hebben we onze triggers waardoor we van slag raken in communicatie. Op zo’n moment nemen onze gevoelens het over en treedt ons zelf aangeleerde overlevingsmechanisme in werking. Waar het in het verleden voor ons werkte, doet het dat nu niet meer. Sterker nog, het gaat ons juist tegenwerken. Om je niet langer te laten leiden door die gevoelens en emoties, moet je ze kennen. Denk eens aan een situatie waarin jij je klein voelde. Wat gebeurde er met je? Welke emoties en gevoelens speelden er? Wat was jouw trigger?

Wil jij stevig in je schoenen staan in interactie met medewerkers, opdrachtgevers en collega’s? Wil jij je niet langer klein voelen? Word je bewust van jouw triggers. De succesformule hiervoor is reflectie. Het is dé manier waarin je je eigen kracht en zwakheden leert kennen en accepteren. Dat zorgt ervoor dat je niet van je stuk gebracht wordt. Alleen dan kan interactie positief en soepel verlopen. Want alleen constructieve gesprekken helpen jou en je bedrijf verder.

Reflecteren is jezelf kwetsbaar opstellen. In plaats van ‘het allemaal onder controle te hebben’ en ‘het allemaal te weten’, gaat het bij reflecteren om het accepteren dat je sommige dingen minder goed kunt en dat je lang niet alles zelf of beter weet. Naast de levenswijsheid die ik door reflectie heb opgedaan, ben ik ook opgeleid om jou daarbij te helpen. Been there, done that. In een kosteloos kennismakingsgesprek vertel ik je graag meer over mijn levenservaringen en mijn coaching. Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Heeft mijn blog je inzichten en/of inspiratie gegeven? Ik kijk uit naar je reactie in het veld hieronder.

Help mij meer mensen te bereiken en DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet en Facebook Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Wees bewust, reflecteer.

Liefs, Astrid

Geplaatst in Bewustwording, Persoonlijk leiderschap, Succes, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.