Gesprekstechnieken

Herken je hoe steeds dezelfde gedachten rondwaren? Zo blijf je in rondjes denken. Door mijn gesprekstechnieken help ik je gedachten te sturen en daag ik je uit om verder na te denken. Zo worden blinde vlekken zichtbaar wat ervoor zorgt dat jouw gedachten en ideeën verhelderen en je jouw eigen antwoorden vindt.

Bij het gebruik van gesprekstechnieken gaat om meer dan alleen praten en vragen. Hieronder de belangrijkste onderdelen: 

Luisteren

Goed luisteren wordt vaak onderschat. Daarom heb ik er een aparte pagina voor geschreven. Deze vind je hier!

Doorvragen

Na goed luisteren is doorvragen een belangrijk onderdeel. In een verhaal zijn er altijd woorden of zinnen die mij opvallen. Met doorvragen wordt een ander deel van het verhaal belicht en wordt een verhaal ook completer.

Samenvatten

Door af en toe een deel van het verhaal samen te vatten en je dit terug te geven in mijn eigen woorden, kan ik toetsen of ik het goed begrepen heb. Daarnaast helpt het jou om te horen hoe je woorden zijn overgekomen. Dat geeft ook vaak een ander perspectief, wat weer aanzet tot dieper nadenken en/of in een andere richting. Dit helpt ook om 'dat waar het om gaat' nóg concreter en dus duidelijker te maken. Het verheldert niet alleen voor mij, maar ook voor jezelf.

Feedback

Met feedback geef ik je terug wat ik ervaar bij je boodschap, je gedrag of prestaties. Dit is belangrijk om je de impact van gedrag of woorden te laten ervaren.

Beschouw feedback als een cadeautje. Je kunt het aannemen, uitpakken en er je voordeel mee doen. Het is een kans om iets te leren. Hoe? Je gaat hierdoor nadenken over wat je wilt bereiken, je kan toelichting vragen en vervolgens bedenken wat je ermee gaat doen. Vanzelfsprekend help ik daarbij.

Natuurlijk mag je ook altijd zelf om feedback vragen!
Twijfel je over hoe je functioneert? Of zou je wel wat nieuws willen leren, maar je weet niet precies wat? Daar is soms wat moed voor nodig, maar ik zal het altijd stimuleren. Hoe fijn is het als daardoor je twijfels verdwijnen en door bevestiging je zelfvertrouwen vergroot?

Vragen stellen

Luisteren is de belangrijkste gespreksvaardigheid, maar meteen daarna komt vragen stellen. Doordat ik veel vragen stel moet je nadenken en vaak over andere dingen dan je normaal gesproken doet. Dat brengt niet alleen mij, maar ook jou meer helderheid. Het zorgt ervoor dat jij jezelf in het complete plaatje leert zien en begrijpen. Ik laat je reflecteren op situaties, zodat deze helder worden.

Confronteren

Soms kan het zijn dat ik je confronteer met dingen die ik je verhaal hoor. Dat kunnen tegenstrijdigheden zijn, negatieve of juist positieve perspectieven, ontwijkende woorden of intonaties. Dit zorgt ervoor dat jij je ervan bewust wordt, waardoor je op een reële manier naar situaties gaat kijken. Daardoor ga je openstaan voor andere mogelijkheden. Confronteren zónder aanval en dus mét respect vind ik erg belangrijk. 

Is dit iets voor jou? 

Vul dan hiernaast je gegevens in en ik neem contact met je op.

Ik kijk naar je uit!
Astrid

Hoe bereik je als vrouw de top
Hoe lang denk jij het nog te kunnen negeren?
En dan wordt hij verliefd op iemand anders

Lees mijn verhaal vol inzichten, tips en handvatten. Download het gratis en ga VANDAAG nog aan de slag!
Typ bovenstaande code over.
Astrid

Wil jij dit ook?

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op!
Typ bovenstaande code over.