Grenzen aangeven

De meeste vrouwen hebben geleerd de behoeften van anderen voorrang te geven boven die van henzelf. Dat deed ik vroeger ook. Vaak dacht ik 'laat maar...' Ik wist ook altijd een verklaring voor mijn 'laat maar' te bedenken. Wat ik me niet realiseerde, was dat ik daarmee mezelf weg beredeneerde.

Het vervelende is, steeds als je denkt 'ach laat maar' dan laat je over je grenzen gaan. Zelfs zonder woorden geef je op deze manier de ander toestemming om datgene te zeggen of te doen. Vind je het gek dat zoveel vrouwen moe en emotioneel zijn, slecht slapen, piekeren, zich onzeker voelen, geïrriteerd en gefrustreerd zijn omdat ze van alles moeten en 'ja' zeggen, terwijl ze eigenlijk 'nee' bedoelen?

Leren nee zeggen

Zoals mijn moeder tegen me zei tijdens de ruzie met mijn broertje: "Wees jij nou maar de wijste!" Wat zoiets betekende als dat ik mijn mond moest houden. Woest was ik, maar ik hield mijn mond.

Net als vele andere vrouwen heb ik in mijn opvoeding geleerd om de behoeften van anderen belangrijker te vinden dan de behoeften van mezelf. Ongemerkt zit het in je opvoeding verpakt. Zo moest ik bij het koekjes uitdelen, eerst langs de visite en daarna mocht ik pas zelf een koekje pakken. Natuurlijk baalde ik daarvan, want dat ene lekkere koekje was natuurlijk net weg. Nee zeggen voelt daarom ook vaak als egoïstisch. We hebben het zo geleerd.

Geen nee durven zeggen vormt please gedrag en is met name voor vrouwen heel herkenbaar. Gelukkig heb ik nee zeggen geleerd. Het heeft alles te maken met grenzen stellen. Als je nee zeggen wilt leren zeggen moet je eerst inzien hoe het komt dat je doet wat je doet. Je moet voelen wat grenzen voor jou betekenen en hoe je het kan herkennen dat iemand over je grenzen gaat. Belangrijk omdat je het ook in je dagelijks leven moet leren herkennen. Als je het herkent, moet je vervolgens nee kunnen uitspreken. Ook dat is voor veel vrouwen heel lastig. Dat komt omdat we vaak heel bang zijn voor de reactie van de ander, daarbij voelen we vaak schuldgevoelens en gedachten als, 'dat kan ik toch niet maken.'

Toch is nee zeggen niet egoïstisch, het heeft zelfs niets met egoïsme te maken. Nee leren zeggen is goed voor jezelf zorgen. Als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goed voor een ander zorgen. Waarom denk je dat je in een vliegtuig eerst zelf een zuurstofmasker moet opzetten, voordat je het bij je kind opzet?

Grenzen stellen

Nee durven zeggen heeft ook alles te maken met assertiviteit. Assertief zijn betekent dat je weet wat je wilt, dan je een eigen mening hebt en daar ook voor uitkomt. Dan durf je nee te zeggen. Nee zeggen is heel belangrijk in relatie tot je omgeving, zoals je partner, je familie, vrienden, maar ook je werkgever, collega's of medewerkers. 


Het is mijn expertise om je te helpen aan o.a. meer zelfvertrouwen, assertief zijn, grenzen aangeven, stress verminderen, rust in je hoofd, omgaan met gevoelens en emoties, bewustwording, communicatieve vaardigheden en persoonlijke effectiviteit. Kortom; persoonlijke ontwikkeling. Wil je weten hoe ik dat doe? Je leest er alles over bij methodieken.


Geen nee durven zeggen

Om nee te leren zeggen is het belangrijk dat je jezelf heel goed kent. Je moet je eigen mening in woorden kunnen omzetten, het durven uitspreken ervan en stevig in je schoenen staan. Om assertief te zijn is voelen het allerbelangrijkste. Je moet weten wat jij voelt, welke woorden daarbij horen en hoe je dit in goede communicatie overbrengt. Mijn coaching is erop gericht om je te leren nee zeggen. Ik leer je voelen waar voor jou grenzen liggen en hoe je dit het beste kan aangeven.


Wil jij meer weten of direct hulp inschakelen en leren nee zeggen?


Vul hiernaast je gegevens in en één van ons neemt contact met je op. 

We kijken naar je uit!

Lees mijn verhaal vol inzichten, tips en handvatten. Download het gratis en ga VANDAAG nog aan de slag!
Typ bovenstaande code over.
Astrid

Wil jij dit ook?

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op!
Typ bovenstaande code over.