Lifecoach logo

Hoe blijf je scherp als ondernemer?

Een eigen bedrijf is hard werken. Eindelijk heb je vakantie. Na geproefd te hebben van de ontspanning, stap je bij thuiskomst weer in hetzelfde schuitje. Hoe scherp ben jij nog na jaren ondernemen?

Laat ik gewoon eerlijk zijn, ik heb de allerleukste kinderen van de hele wereld hoor. Maar die zes weken zomervakantie, van mij hoeft het niet. Vakantie graag natuurlijk, maar zes weken?! En als het dan eenmaal zover is, dan lijken onze drie actieve pubers een stel uitgedroogde vissen die op de kade gesmeten zijn. Waarbij je alleen af toe zo’n bekkie ziet bewegen. En dat dus bij mij op de bank. Het is hun aanwezigheid. Er komt gewoon niks meer uit m’n handen. Ik moet er zó aan wennen.

Echt, die eerste twee weken dat de kids thuis zijn, vind ik een crime. Als het aan die van mij ligt, vertoeven ze de hele dag in hun pyjama en kruipen ze het liefst ’s avonds zo weer in bed. Ze kunnen de hele dag op de bank hangen. Chillen noemen ze dat tegenwoordig. Tuurlijk, chillen mag. Maar niet te lang. Hoopvol probeer ik: “En wat zijn de plannen voor vandaag?” Hoezo, wat bedoel je?, lijken drie paar ogen mij te verwijten. Pfff….helaas.

Veranderen roept weerstand op

Zij mogen dan vakantie hebben, maar mijn werk gaat nog gewoon door. Zoals gezegd het duurt even, maar met wat aanpassingen vind ik mijn draai weer. Ik werk en ondertussen kijk ik, samen met de kids, uit naar onze lang gekoesterde vakantie richting het zuiden.
En dan breekt eindelijk die heerlijke tijd aan. In een cultuur van ‘mañana mañana’ met zo’n zilte geur en onverbiddelijke warmte, meren wij ons bootje definitief aan. Loom rollen de kids uit hun tentje, ontbijten we uitgebreid en goddank is er beperkt wifi. Onze uitgedroogde vissen hebben het water weer gevonden en liggen onafgebroken te spartelen in het zwembad. Hand in hand met mijn man, luierend bij het water genieten we van elkaar. Wat is dit toch heerlijk! Kon het maar altijd zomer zijn.

Pijnlijk snel gaat de tijd voorbij. Zoals elk jaar welt er bij mij, als een onweersbui boven zee, een gevoel van heimwee op. Die warme ontspanning, m’n gezin om me heen, getver nee, ik wil nog niet naar huis. Het voelt hier zo lekker. Thuis wacht die boot om het ruige sop van het ondernemerschap weer te bevaren. Waarom zat ik ook alweer zo te pruilen? Ik vind het eigenlijk wel lekker zo. Ik wil helemaal niet dat het verandert. Slik.

Verandering betekent altijd groei

Gek hè?! Zo’n gevoel heb ik elke zomer. Veel mensen voelen weerstand bij verandering. Gewoontedieren als we zijn, denken we vaak het best te functioneren volgens een vast patroon. Het voelt gewoon zo lekker en vertrouwd.

Jarenlang functioneerde ik op die manier. Toen we ooit met een aantal collega’s een dag cursus volgden, gebeurde er iets. Iedereen zuchtte opgelucht dat de dag voorbij was, behalve ik. Stuiterend verlangde ik naar meer. Dat deed de wind in mijn zeilen veranderen.

Je wilt niet weten hoeveel weerstand ik heb moeten doorstaan voordat ik uiteindelijk het roer definitief omgooide. Maar tot op de dag van vandaag nog geen dag spijt. Verandering is zo ontzettend belangrijk. Het betekent namelijk altijd groei. Onthechten uit vaste patronen moet om jezelf te kunnen vinden.

Je leeft je toekomst nu

Zo is het ook in het ondernemerschap. Als je met je bedrijf al een tijdje onderweg bent, doe je dingen als vanzelfsprekend. Het gaat er niet om dat je het roer omgooit, je moet de cruise control eraf halen. Je bedrijf met andere ogen bekijken, opletten, scherp zijn. Verandering zorgt voor frisse wind in de zeilen. Natuurlijk heb je niet alles zelf in de hand. Er zijn ook veranderingen die je overkomen. Deze zijn niet altijd leuk, gepland of gewenst. Hoe denk je dat mijn oudste zich voelde toen ik eiste dat ze een vakantiebaantje zocht?

Elke verandering gaat gepaard met gevoelens van heimwee, angst en/of verdriet. Maar als je patronen niet durft te doorbreken, moet je vroeg of laat concluderen dat jij het kind bent dat de verandering niet aandurfde. Dat in pyjama als een opgedroogde vis op de bank bleef hangen. Helaas is er voor volwassenen geen wet die voorschrijft dat je naar school moet. En is je moeder er niet om je een schop onder je kont te geven. Je zal echt zelf van de bank moeten komen.

Voor jou

Waarom ben jij eigenlijk ondernemer geworden? Was jij die eigengereide dame? Had jij een droom? Was jij het die erop gebrand was het anders te doen? Was jij niet diegene met lef en doorzettingsvermogen? Tuurlijk! Dit is wat jou onderscheidt van anderen. Ondernemers hebben lef.

Nou zijn ondernemers over het algemeen geen nietsnutten. Maar er zijn ongetwijfeld veranderingen waar jij tegenaan zit te hikken. Omstandigheden waarin je vastzit en niet verder komt, of problemen die jij moet oplossen. Wat doe je? Blijf je zitten of ga je het anders doen?

Na een heerlijke vakantie vol hernieuwde energie, weet ik waarom ik ondernemer ben geworden. Het is mijn doel vrouwelijke ondernemers anders te laten kijken, te prikkelen en te helpen om veranderingen door te voeren. Die frisse wind dus.

Hopelijk voel je na het lezen van dit blog de schop onder je kont. Onderneem actie, je leeft je toekomst nu! Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Dan kun je zelf ervaren wat ik voor jou kan betekenen. Ik zie je!

Vond jij dit blog waardevol en gun je het anderen ook? Fijn als je het deelt met je netwerk via social media.

Liefs, Astrid

Geplaatst in Ambitie, Ondernemen, Succes, Vrouw, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.