Lifecoach logo

Hoe kwetsbaarheid voor je werkt

Ondernemerschap is kwetsbaar durven zijn! Ondernemen is groeien, uit je comfortzone stappen en je kwetsbaar voelen. Hoe werkt kwetsbaarheid voor jou en jouw onderneming?

Vrouwen die mijn coachtraject volgen hebben daarmee vaak al een eerste stap buiten hun comfortzone gezet en dat is hartstikke spannend en eng. Want ‘wie een omelet wil bakken, moet eerst eieren breken’. Al snel werken we met plezier aan het vinden van een oplossing voor de lastige zaken die zij in hun leven en onderneming tegenkomen.

Wat is kwetsbaarheid?

Kwetsbaarheid is het voelen van onaangename gevoelens in allerlei gradaties. Denk aan irritaties, angst, jaloersheid, twijfels, teleurstelling en verdriet. Je hebt het gevoel niet in de hand en dat maakt je onzeker. Door alles wat jij en ik hebben meegemaakt in ons leven, hebben we een manier ontwikkeld om onszelf daar tegen te beschermen. Niet bewust, maar ieder mens heeft in zijn kindertijd een manier gevonden om met dit soort gevoelens om te gaan en gebruikt dit nog dagelijks. Merk je intussen dat je opgebrand raakt, dat je ‘ja’ zegt, terwijl je eigenlijk ‘nee’ bedoelt, dat jij je steeds vaker ergert aan situaties en baalt van onbevredigende relaties, dat je blijft piekeren en/of slecht slaapt of dat jij merkt dat je niet serieus genomen wordt? Dan kun je er vanuit gaan dat jouw manier van bescherming niet langer voor je werkt.

Succes ligt buiten je comfortzone

Jezelf hierin gewaarworden en herkennen is moeilijk, je bescherming neemt het al heel snel van je over. Die zorgt ervoor dat je stil valt en/of gaat nadenken en/of dat je ervan weg loopt en/of dat je kiest voor de (verbale) aanval. In alle gevallen blijkt het vaak geen definitieve en/of kwalitatieve oplossing! Wanneer jij iets aan jouw situatie wilt veranderen en verbeteren, dan helpt jouw bescherming je hier niet bij…. je zal er voorbij moeten!

Voor jou

Kwetsbaarheid is stilstaan bij wat een situatie met je doet. Als je besluit om, in plaats van de opties hierboven, uit je comfortzone te stappen en te vertellen wat het met je doet, kan een situatie veranderen. Je kwetsbaar voelen is niet leuk. Het is ook de reden dat je ooit voor je bescherming koos, maar óók de reden dat je blijft doen wat je doet! En als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Stap uit je comfortzone! Stop met het geven van vage signalen en vertel je medewerker dat je teleurgesteld bent. Voel het wanneer je jaloers bent, realiseer je wat jouw behoefte daarin is en werk er aan. Zeg tegen jezelf dat je die presentatie spannend vindt, it’s oké, but do it anyway!

Ik kan jou helpen om in je eigen tempo, op je eigen manier, de stappen te zetten die je verder brengen. Wil jij weten hoe en hier met mij over verder praten? Mail mij je gegevens en we bespreken jouw doelstellingen in een kosteloos kennismakingsgesprek.

Hoe werkt kwetsbaarheid voor jou en jouw ondernemerschap? Ken jij mensen die je met dit blog een plezier kan doen? Deel het, graag zelfs!

Succesvolle groet,
Astrid

Foto: Martine Goulmy

Geplaatst in Ambitie, Persoonlijk leiderschap, Succes, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.