Lifecoach logo

Ik ben chaotisch

Heb je wel eens het gevoel dat je leven niet onder controle is? Dat, hoe hard je ook probeert, de dingen steeds chaotischer worden? Als dat zo is, ben je niet alleen. Chaotisch gedrag is iets waar veel mensen mee worstelen – maar wat betekent het precies om chaotisch te zijn? En als je je chaotisch voelt, wat kun je er dan aan doen?

Wat is chaotisch gedrag?

Chaotisch gedrag wordt gedefinieerd als een toestand van verwarring of wanorde. Het leidt vaak tot gevoelens van overweldiging en hulpeloosheid. Je kunt je in situaties bevinden waarin de chaos voelt alsof het uit de hand loopt en er geen redelijke manier lijkt te zijn om het te beheersen of in te dammen. Dit soort gedrag kan zich op verschillende manieren manifesteren; je voelt je bijvoorbeeld chaotisch en je komt voortdurend te laat op afspraken, je dagelijkse taken zijn ongeorganiseerd, of je bent niet in staat om langere tijd geconcentreerd te blijven op één taak.

Waarom ben ik chaotisch?

Er zijn veel mogelijke redenen waarom jij je chaotisch kan voelen. Enkele veel voorkomende oorzaken zijn angst, depressie, trauma, stress en slaapgebrek. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen chaos anders ervaart; wat voor de één overweldigend en onbeheersbaar voelt, kan voor een ander beheersbaar aanvoelen. Het is ook belangrijk op te merken dat chaotisch zijn niet persé iets negatiefs is – zie het als een aanwijzing dat je hulp nodig hebt bij het beheersen van je emoties of het omgaan met moeilijke situaties.

Wat kun je doen als je chaotisch bent?

Als je merkt dat je je overweldigd of chaotisch voelt, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de chaos in jezelf en je omgeving te kalmeren. Eerst en vooral is het belangrijk om aan zelfzorg te doen door tijd vrij te maken van werk of andere activiteiten als je je overweldigd begint te voelen.

Zoek daarnaast naar manieren om te ontspannen (yoga, meditatie) en geef jezelf toestemming om te rusten als dat nodig is, ook al zit je tussen de troep of heb je taken nog niet gedaan. Door even die rust en dus afstand te nemen van de chaos, kan je de grip op je situatie vaak weer makkelijker oppakken.

Als je het gevoel hebt dat je chaotisch bent en ontspannen blijkt moeilijk, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om meer structuur in je leven te brengen en te proberen je chaos te verminderen. Hieronder staan enkele mogelijkheden:

  1. Maak een planning: Maak een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse planning om je taken, afspraken en verantwoordelijkheden in kaart te brengen. Probeer jezelf eraan te houden en gebruik eventueel herinneringen en stel alarmen in om je eraan te herinneren wat je moet doen.
  2. Maak lijsten: Schrijf alles op wat je moet doen op een bepaalde dag of in een bepaalde week. Hierdoor hoef je niet constant te onthouden wat je moet doen en kun je je beter concentreren op de taak waaraan je op dat moment werkt.
  3. Prioriteer: Prioriteer je taken zodat je weet wat het belangrijkst is en wat eerst moet gebeuren. Maak een lijstje van wat je wilt doen op een dag en benoem de 3 belangrijkste. Dit kan helpen voorkomen dat je te veel dingen tegelijkertijd probeert te doen.
  4. Houd je omgeving schoon en opgeruimd: Een opgeruimde omgeving kan helpen om je geest opgeruimd te houden. Ruim je werkplek op en zorg dat alles op een logische plek ligt.
  5. Neem regelmatig pauzes: Neem regelmatig pauzes om je geest te laten rusten en op te laden. Een goede manier is om buiten een wandeling te maken. Dit kan helpen voorkomen dat je te gestrest raakt en kan je helpen je focus te behouden.
  6. Overweeg om een Life coach in te schakelen: Als je merkt dat je chaos in je hoofd niet verdwijnt ondanks je inspanningen, doe je er goed aan om professionele hulp te zoeken. Onze Life coaches staan voor je klaar en kunnen je helpen om manieren te vinden zodat jij je chaos beter gaat beheersen en zij begeleiden je bij het ontwikkelen van nieuwe, helpende patronen en strategieën.

Zo krijg je grip op je chaotische leven

Onthoud dat het verminderen van chaos in je leven een proces is en niet van de ene op de andere dag zal gebeuren. Geef jezelf tijd en wees geduldig terwijl je werkt aan het verbeteren van je organisatie en focus.

Hé?! Wie weet er nu beter wat goed voor jou is, dan jijzelf? Als je desondanks vaak chaos ervaart of als bovenstaande mogelijkheden niet lukken of ontoereikend blijken te zijn, neem dan contact op met één van onze Life coaches. Jouw Life coach is er om je te begeleiden en op zoek te gaan naar de bron van je gevoel van chaos.

Naast dat dit duidelijkheid schept kan hij of zij je helpen de oorzaak van je gevoel van chaos aan te pakken. Ook kan je Life coach je ideeën aanreiken of helpen je eigen oplossingen te vinden. Het ontwikkelen van nieuwe patronen helpt om veerkracht op te bouwen bij moeilijke emoties en om de chaos in je leven te voorkomen.

Ben jij chaotisch en wil je daarvan af?

Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Blog met oefening, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Stress

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.