Lifecoach logo

Ik ben zo moe

Voel jij je moe? Dan is één vraag heel belangrijk: Hoe lang voel jij je al zo moe?

In onze huidige tijd liggen overweldiging, uitputting en je opgebrand voelen voor de hand. Of je nu te maken hebt met een familiecrisis, werkstress of de chaos van alledag, het kan moeilijk zijn om de energie te vinden om door te gaan. Voel je je de afgelopen twee weken wat vermoeider dan normaal, maak je dan geen zorgen – je bent niet de enige en dit is vrij gemakkelijk te verhelpen. Hieronder enkele tips om je snel weer energieker te voelen.

Ben jij langer dan twee weken moe? Dan is er mogelijk méér aan de hand en moet je echt even verder lezen.

1. Neem pauzes

Het is belangrijk om gedurende de dag regelmatig pauzes te nemen om je geest en lichaam een pauze te gunnen en afstand te nemen van alles. Probeer tijdens je werk om de paar uur een kwartier pauze te nemen, om op te staan en te bewegen of gewoon in stilte te zitten. Kleine pauzes geven je de gelegenheid om te resetten en je opnieuw te concentreren voordat je de volgende taak op je lijst aanpakt.

2. Zorg voor genoeg slaap

Slaaptekort is een van de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid en burn-out. Zorg ervoor dat je elke nacht voldoende slaapt – ten minste zes uur wordt aanbevolen voor volwassenen – zodat je lichaam de tijd krijgt om uit te rusten en zich op te laden. Vermijd cafeïne laat op de avond, omdat het je slaappatroon kan verstoren. Probeer bovendien minstens een uur voor het slapengaan niet naar schermen te kijken, zoals telefoons, computers en tv, want door het blauwe licht val je moeilijker in slaap.

3. Eet gezond

Voeding speelt een belangrijke rol in je energiehuishouding en dus ook bij het omgaan met vermoeidheid. Het eten van gezond voedsel, zoals fruit en groenten, helpen je lichaam te voorzien van essentiële vitaminen en mineralen die je de hele dag energie geven. Bovendien helpt het drinken van veel water gedurende de dag om ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft, wat ook kan helpen bij het herstellen en voorkomen van gevoelens van vermoeidheid.

Hoe komt het dat ik steeds zo moe ben?

Duren jouw vermoeidheidsklachten al langer dan twee weken en hebben de tips hierboven onvoldoende effect? Dan is er mogelijk meer aan de hand.

De oorzaak van vermoeidheidsklachten verschillen per persoon. Het kan door een gebrek aan slaap komen, door lichamelijke- of psychische klachten. Het is daarom belangrijk dat je jouw moe-zijn serieus neemt en op zoek gaat naar de oorzaak.

Hoe merk je dat je lichaam op is?

Veel mensen denken namelijk dat moe zijn bij een drukke baan, een gezin en een groot sociaal leven hoort. Hoewel dat logisch lijkt, is dit het niet. Het gaat namelijk om de balans tussen de bezigheden die je energie kosten en die je energie geven. Bij vermoeidheidsklachten is dit uit balans, waardoor jouw leven je op dit moment meer energie kost, dan dat het je oplevert. Dan is er méér aan de hand en moet er iets veranderen.

Waarom ben ik zo moe?

Hoeveel verantwoordelijkheid draag jij? Vraag je om hulp of doe je dat niet? Zeg jij ‘ja’, terwijl je eigenlijk ‘nee’ bedoelt? Ga je confrontaties uit de weg en ben jij degene die alle problemen oplost?

Wat te doen als je geen energie hebt?

Je moet begrijpen dat als jij gaat sporten en vitaminen gaat slikken, omdat je je energiek en fit wilt voelen, maar niets verandert aan bovenstaande gedragspatronen, dan steven je vroeg of laat af op mentale-, emotionele-, en/of fysieke uitputting. Welke consequenties dit kan hebben voor jou en je omgeving?

Ben jij moe en herken jij jezelf in één of meer van genoemde gevoels-, gedachten- en gedragspatronen? Voorkom uitval en trek aan de bel. Onze Life coaches staan voor je klaar om je stap voor stap te helpen patronen te veranderen en je te begeleiden naar een gezonde balans in energie.

Wil jij je energiek en fijn voelen?

Goed voor jezelf zorgen, zowel mentaal-, fysiek-, emotioneel- als spiritueel is het belangrijkste om veerkracht te ontwikkelen, zodat jij jouw energie in balans kan houden.

Hier vind je de Life coach bij jou in de buurt of stuur ons een email en één van ons neemt contact met je op.

Zorg goed voor jezelf, jij bent belangrijk.

Geplaatst in Informatief

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.

Maak kennis met onze life coaches