Lifecoach logo

Jouw gevoel van thuis bepaalt je ondernemerschap

Het gevoel dat jij van thuis mee hebt gekregen is jouw erfenis. En dat bepaalt in grote mate jouw manier van leven en ondernemen. Hoe dit gevoel je kan beperken illustreren de gesprekken die ik met haar had. Ken jij jouw erfenis? Waarom doe jij zoals je doet?

Als dochter van een ondernemer is ze al jaren verbonden aan het bedrijf van haar vader. Toen hij een aantal jaren geleden het bedrijf verliet, startte de onderhandelingen voor haar plek in het management. Het verliep niet zoals gehoopt. Vanaf de werkvloer groeide ze mee met het bedrijf en heeft inmiddels haar plek gevonden.

Een spagaat

Het probleem nu is het management. Ze werkt hard en met passie, maar voelt geen waardering voor wat ze doet. Wanneer ze haar vader aan de telefoon heeft en vertelt over de ontwikkelingen binnen het bedrijf, zoekt ze de bevestiging van haar vader. Wanneer hij hierover zijn mening geeft, schiet ze in de verdediging ten gunste van het bedrijf. Een ingewikkelde situatie. Door ons gesprek wordt ze zich bewust van de spagaat waarin ze verkeert. Enerzijds voelt ze hoe haar vader nog zijn invloed uitoefent via haar, anderzijds voelt ze hoe het bedrijf zijn eigen koers wil varen en waarin zij mee wil.

Haar erfenis

Het valt haar zwaar. Zonder dat het wordt uitgesproken merkt ze dat het management haar niet op waarde schat, maar haar nog steeds als ‘de dochter van’ zien. Ook neemt ze het haar vader kwalijk dat hij bij zijn vertrek geen plekje in het management voor haar ‘gereserveerd’ heeft. Hoewel er voor haar zus helemaal geen plek was binnen het bedrijf, zag haar vader het voor haar wél weggelegd. Maar, zei hij bij zijn vertrek: “Wil jij je plek verdienen, dan moet je onderaan beginnen.” Nu we het er samen over hebben, dringt de waarde van deze uitspraak echt tot haar door. Haar vader wilde dat ze op eigen benen zou staan. Haar plek en waardering zou verdienen door er zelf voor te knokken. We zijn het erover eens dat het voor haar tijd wordt om écht op eigen benen te gaan staan. Ze wijst een omgevallen boomstam aan die representatief staat voor dit inzicht. Samen gooien we het over het hek. Een eerste stap.

Op eigen benen

Als bij een volgende afspraak een gesprek met het management ter sprake komt, hoor ik dat haar erfenis parten speelt. Haar neiging om te bagatelliseren en weg te lopen van een confrontatie geef ik haar terug in mijn feedback. Ze vindt het lastig, maar wil verder. Samen besluiten we te werken aan meer inzicht om zich bewust te worden hoe deze erfenis opereert. In de oefening wordt haar gevoel van vroeger glashelder. Ze ontdekt hoe zij op eieren liep uit angst voor haar vaders woede uitbarstingen. En hoe het haar, zevenenveertig jaar later, nog steeds beïnvloedt en belemmerd om écht op eigen benen te staan. We nemen afscheid van deze periode en laten deze energie waar het hoort. In het verleden. Hiermee ligt een nieuw pad voor haar open, klaar om bewandeld te worden.

Voor jou

We erven veel meer dan waar je je bewust van bent. Weet jij waarom je doet, zoals je doet? Enig idee welke erfenis van invloed is op jouw handelen? Waarschijnlijk niet. Om dat soort blinde vlekken te kunnen zien, heb je iemand anders nodig. Ik kan je helpen. Want ik geloof dat als je jezelf leert kennen, je gaat leven en ondernemen vanuit wie jij bent. Vanuit jouw vrouwelijke kracht. Want zoals elke vrouw heb jij het vermogen om het grotere geheel te zien. Kan je aanvoelen wat er speelt, horen wanneer zorg nodig is en zakelijk handelen wanneer belangrijke waarden in het gedrang komen. Jij hebt het vermogen om het beste uit jezelf, je bedrijf en medewerkers te halen. Geloof me, ik praat uit ervaring. En als ik het kan, dan kan jij het óók!

Wacht niet totdat het te laat is. Ook dáár kan ik over meepraten. Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Heeft mijn blog je inzichten en/of inspiratie gegeven? DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de TweetLike en Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Wees bewust, ontdek en pak je kracht!

Liefs, Astrid

 

Geplaatst in Bewustwording, Ondernemen, Relaties, Succes

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.