Lifecoach logo

Tips bij burn-out

Een burn-out kan ons allemaal overkomen, vaak juist als we het niet verwachten. Het is een uitputtingsslag voor lichaam en geest waarbij we de energie om door te gaan kwijtraken. Hoe herken je een burn-out en wat kun je eraan doen? In dit artikel geven wij je een aantal waardevolle tips die je kunt gebruiken als je te maken hebt met een burn-out.

Hoe herken je een burn-out?

Een burn-out is niet altijd gemakkelijk te herkennen en kan zich op verschillende manieren manifesteren, waaronder chronische vermoeidheid, slechte concentratie, ontbreken van focus, hartkloppingen, angstaanvallen, stress, piekeren, slecht slapen, warrig gevoel, onzekerheid, onzekere gevoelens, emotionele instabiliteit en meer.

Het is belangrijk om de signalen tijdig te herkennen om verdere verergering te voorkomen. Als je merkt dat je regelmatig vermoeid bent, moeite hebt om je werk af te maken of te concentreren, of als je vaak angstig of gestrest bent, kun je dit als een signaal beschouwen.

Waarschijnlijk is het grootste indicatiepunt van een burn-out dat je uitgeput en oververmoeid voelt. Je voelt je wellicht ook futloos en hebt geen energie meer.  Symptomen die ook voorkomen zijn een slechte concentratie, of zelfs hartkloppingen en angstaanvallen.

Als je deze symptomen herkent is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt. In plaats van te denken dat je het zelf op kunt lossen is het juist belangrijk om hulp te zoeken. Een coach of therapeut kan je helpen bij het onderzoeken van de oorzaken van je burn-out en biedt je handvatten om ermee om te gaan.

Wat kun je zelf doen bij een burn-out?

Wat je zelf kunt doen bij een burn-out is goed voor jezelf zorgen. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en te doen wat je nodig hebt.

Hoeveel rust bij burn-out?

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen als je een burn-out hebt, is rust nemen. Rust biedt je lichaam en je geest de tijd om te herstellen. Neem als mogelijk tijd vrij van werk, en doe activiteiten die je leuk vindt en waarbij je je ontspannen voelt. Als je in staat bent om een vakantie te nemen of een korte trip te maken, kan dit helpen om afstand te nemen van de dagelijkse stressfactoren en rust te vinden. Hoeveel rust je nodig hebt is afhankelijk van de mate van burn-out die je doormaakt. Als jouw lichaam aangeeft dat het rust nodig heeft, dan heeft het rust nodig.

Als je alvast zelf aan de slag wilt gaan, doe je dat het best met ons ebook ‘Kopzorgen? Leer luisteren naar je lijf!’ Met de techniek die wij je hierin aanreiken creëer je meer lichaamsbewustzijn, wat jou helpt om naar jezelf te leren luisteren.

Zelf zorgen voor je gezondheid

Ook gezond eten en regelmatig bewegen is belangrijk als je te maken hebt met een burn-out. Probeer ook stressverlagende activiteiten te doen zoals meditatie, yoga of ontspanningsoefeningen. Praten met vrienden en familie over wat je doormaakt zorgt voor begrip en steun.

Hoe lang duurt gemiddeld een burn-out?

Een burn-out duurt gemiddeld het langst als het gaat om psychische klachten. De duur varieert enorm; van drie maanden tot meer dan een jaar. Dit alles is afhankelijk van hoe lang de klachten al aanwezig zijn, voordat jij je ervan bewust was of hoe lang je de signalen al negeerde. Tijd werkt bij een burn-out meestal ook niet in je voordeel; hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter.

Wees vriendelijk voor jezelf

Een burn-out is een teken dat je huidige manier van leven en werken niet langer vol te houden zijn. Het is geen teken van zwakte maar een teken van groei. Geef jezelf de tijd en ruimte om te herstellen en accepteer dat het niet erg is om hulp te vragen.

Met name dit laatste is ontzettend belangrijk als je in een burn-out zit. Er zijn genoeg zelfhulpboeken, maar uit een burn-out komen is heel lastig. Je hebt tenslotte ook niet zelf in de gaten gehad hoe je in een burn-out bent geraakt. Met behulp van één van onze Life coaches werk je aan het zichtbaar maken van jouw patronen, het oplossen van de oorzaken en het verwerken van situaties die jou in een burn-out deden belanden.

Door middel van gesprekken en ervaringsgerichte methodieken bieden onze Life coaches je een veilige omgeving waarin je je gedachten, gevoelens en emoties kan delen. Onze Life coaches helpen je bij het ontwikkelen van nieuwe strategieën om een burn-out in het vervolg te voorkomen. Meer hierover vind je bij onze werkwijze.

Hoe krijg je weer energie na burn-out?

Burn-out is een uitdagende en uitputtende ervaring, maar hoe snel je weer energie krijgt na een burn-out is afhankelijk van wat jij ermee doet. Het is zeker geen teken van zwakte, maar hét signaal dat er zaken moeten veranderen. Hoe je dat doet en wáár je aan moet werken, bepaal je samen met je Life coach. Zo werk je stap voor stap aan meer energie overhouden.

Tijdens een kennismakingsgesprek vertelt jouw Life coach je er alles over. Zo kan jij ervaren of hij of zij ook de juiste persoon voor je is. Want, als jij uit je burn-out wil komen, dan is een goede klik het belangrijkst.

Herstellen van je burn-out?

Herstel op een gezonde manier en voorkom een toekomstige burn-out. Pak het daarom goed aan. Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Blog met oefening, Gezondheid, Informatief, Stress, Werkgever

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.