Lifecoach logo

ME2 Mijn verhaal

De #ME2 discussie kan je niet ontgaan zijn. Dagelijks vergroot het nieuws de omvang van het probleem. Vrouwen hebben te maken met onderdrukking in vele gradaties. Ken jij het gevoel miskent of onderdrukt te worden? Je bent niet de enige…

Hoe kan dit gebeuren?

Het probleem ontstaat dichterbij dan je wellicht denkt. Ook anno 2019 draagt de opvoeding van meisjes ertoe bij dat zij in een #me2 situatie terecht kunnen komen. Dat geldt niet alleen voor meisjes, óók jongens krijgen vaak in hun opvoeding mee dat het ‘normaal’ is om meisjes en vrouwen te overheersen. Als we willen dat dit in de toekomst niet meer gebeurd dan zullen we onze zonen en dochters anders moeten opvoeden.

Graag neem ik je een stukje mee in mijn verhaal;

Het is donderdagochtend ergens in oktober 2008. Zoals elke ochtend, gaat om halfzeven mijn wekker. Na de zoveelste slechte nacht dwing ik mezelf uit bed en loop richting badkamer. Ik laat mijn ondergoed vallen en stap onder de warme straal van de douche. Ik sta nog maar net, als uit het niets mijn lijf van top tot teen hevig begint te trillen. In één klap ben ik klaarwakker. Huh…wat gebeurt er? Ik probeer mezelf onder controle te krijgen, maar ik blijk niets te kunnen doen om het te stoppen. Als het trillen vervolgens nóg heviger wordt, lopen de tranen over mijn wangen. Langzaam voel ik alle kracht uit mijn lichaam en benen wegtrekken. Ik grijp me vast aan de tegelwand en laat me langzaam op de grond zakken. Daar zit ik stilletjes huilend met lange uithalen. Bang vormt zich één herhalende gedachte: ik wil niet, ik wil niet. Alles in mijn lijf schreeuwt: IK WIL NIET!

#ME2

Als middelste en enige dochter ben ik geboren in een fijn gezin. Van nature zelfverzekerd en assertief, maar ook gevoelig en verlegen. Als jong meisje was ik een echt poppenmoedertje. Mijn kamertje stond vol met poppenspulletjes en kleertjes. Toen ik groter werd kreeg ik een echte tienerkamer. Super blij was ik. Mijn vader timmerde een hoogslaper, mijn moeder kocht nieuw behang en bijpassende gordijnen. Het resultaat was dat ik de rest van mijn jeugd heb aangekeken tegen het meest afgrijselijke behang dat je je kan voorstellen. Mij werd niet gevraagd wat ik wilde of wat ik leuk vond.

Als kinderen waren wij gezegend met jaarlijks een fijne zomervakantie. Zo ook op mijn vijftiende. Vol verwachting kwamen we aan op een camping ergens in Zuid Europa. We zetten de caravan neer en terwijl we nog aan het uitpakken waren, stond ineens mijn moeder in haar blootje. Twee tellen later stond ook mijn vader in zijn nakie. Huilend moest ik constateren dat we twee weken lang op een naturistencamping zouden verblijven. Onbewust en onbedoeld ervoer ik ook hier dat wat ik wilde er niet toe deed. Zonder iets aan mij te vragen moest ik dealen met de situatie of ik dat nou wilde of niet. Onbewust en niet bij machte om voor mezelf op te komen, leerde ik accepteren dat anderen voor mij besloten.

Misschien heb je niet geleerd om voor jezelf op te komen, maar het is wel noodzakelijk in je ondernemerschap

Vervolgens kwam ik het ook weer in mijn ondernemerschap tegen. Een voorbeeld; in de tijd dat ik samen met mijn man een reclamebureau had, hielden we elk jaar functionering- en evaluatiegesprekken. Na een goed evaluatiegesprek en bespreking van de toekomstplannen met een van onze medewerksters, zou ik een voorstel doen voor opleidingen en cursussen die aansloten bij haar functie. Tot zover niets aan de hand.

Het gebeurde zo’n anderhalve week later, toen ik achter mijn bureau zat te werken. Uit het zicht, maar op gehoorafstand, hoorde ik hoe zij haar collega’s vertelde dat ze zwanger was. Geschrokken van deze onverwachte mededeling maande ik mezelf tot kalmte. In de veronderstelling dat ze zo mijn kantoor zou binnen lopen om mij hiervan op de hoogte te brengen, wachtte ik geduldig af. Maar er gebeurde niets. In de dagen en weken die volgden kwam geen enkel woord van haar kant. Officieel wist ik dus nog altijd van niets. Geïntimideerd door deze manier van handelen maakte me woest, maar ik had geen idee wat ik ermee aan moest. Ik wist niet beter, dus deed ik wat ik altijd deed en slikte het. En ik maar denken: wat doe ik dan verkeerd? Waarom doen mensen zo? Ik begreep er helemaal niks van.

Opvoeding vormt je als persoon

Een paar voorvallen die illustreren dat conditionering grote invloed heeft bij het opgroeien tot volwassene. Inmiddels weet ik ook dat als zo’n conditionering eenmaal vorm heeft gekregen, dat deze vorm een eigen leven gaat leiden. Het is dus niet zo gek dat ik op achtendertig jarige leeftijd letterlijk bij het afvoerputje van mijn leven kwam te zitten. Ver weg van mezelf werd ik willoos de optelsom van mijn opvoeding en ervaringen.

Zoals blijkt uit de #ME2 discussie ben ik niet de enige. Honderden jaren van opvoeding onder invloed van (religieuze) onderdrukking, geweld, macht en intimidatie hebben een collectief gevormd.

Het is nu bijna tien jaar geleden dat ik besloot niet bij dat afvoerputje te blijven zitten. Ik zocht hulp. Als kind was ik niet bij machte om mijn situatie te veranderen, maar als volwassene wél. Ik moest terug om het ontstaan te veranderen. Want om los te komen van dat collectief én om succesvol ondernemer te zijn, moest ik mezelf ont – wikkelen. Er is veel gebeurd en ik heb veel geleerd. Ik moest leren om zelf na te denken, een eigen mening te vormen en ernaar durven handelen.

Met mijn coaching kies je de persoon die je wilt zijn

Mijn ont – wikkeling heeft een transformatie bewerkstelligd. Transformatie ontstond doordat ik op fysiek niveau (FQ) heb gevoeld welke impact mijn opvoeding en mijn ervaringen op mijn lijf hebben gehad. Op mentaal niveau (IQ) begrijp ik hoe het werkt en hoe het zover heeft kunnen komen. Op emotioneel niveau (EQ) heb ik deze ervaringen verwerkt; de teleurstellingen gevoeld, er om gehuild en mijn boosheid geuit. Deze situaties heb ik doorvoeld, wat de angel uit het probleem haalt en mij op spiritueel niveau (SQ) volwassen heeft gemaakt.

Oprecht kan ik nu zeggen dat dat kleine meisje in mij haar opvoeding en veel ervaringen is ontgroeid. Ze heeft haar aangeboren zelfvertrouwen en assertiviteit opnieuw opgebouwd. Ik ben nu meer mezelf dan ooit tevoren. Als geen ander weet ik welke vormen van onderdrukking je als vrouw tegen kan komen in je leven en ondernemerschap en hoe je daarmee om kan gaan.

Voor jou

Herken jij iets in de #ME2 discussie? Voel jij je soms geïntimideerd, onderdrukt of miskent? Houdt het jou op een of andere manier tegen binnen je bedrijf, en/of om je doel(en) te realiseren?

Het feit dat #ME2 zo’n groot probleem is, maakt duidelijk dat voor jezelf opkomen niet vanzelfsprekend is. En zoals ik ook bij veel van mijn klanten ervaar, blijkt het meestal niet met de paplepel ingegoten. De oplossing is ingewikkeld, er speelt zoveel op onbewust niveau.

Voor alle duidelijkheid; zoals in mijn verhaal valt ouders vaak niets of weinig te verwijten. Zij zijn, net als jij en ik, onderdeel van hetzelfde collectief. Hoewel onderdrukking vaak in de wereld buiten het gezin tot uiting komt, zijn er helaas ook vreselijke uitzonderingen.

Met terugwerkende kracht

Zoals ik aan het begin van dit blog al aangaf, bewustwording en verandering is noodzakelijk. En ergens zal die verandering moeten beginnen. Ik ben van mening dat de wereldwijde bewustwording die het hele #ME2 verhaal in gang heeft gezet, alleen kan veranderen op individueel niveau.

Het begint bij het begin, bij jezelf. Alleen praten over #ME2 is niet voldoende. Met terugwerkende kracht werken aan issues geeft inzichten en mogelijkheden. Kies ervoor om te groeien, juíst vanuit je opvoeding en ervaringen. Dat maakt je sterk en zorgt ervoor dat je kan kiezen wie je wilt zijn.

Het maakt het mogelijk dat je ook je omgeving positief beïnvloed. Samen vormen jouw en mijn veranderingen een nieuw collectief, wat we doorgeven in de manier waarop we denken, praten, bewegen, luisteren, schrijven, leven, opvoeden en ondernemen. Daarmee worden we een goed voorbeeld voor onze kinderen en medewerkers; de volgende generatie.

Wil jij voor jezelf opkomen en jezelf laten gelden? Laat hier je gegevens achter, dan neem ik contact met je op. Ik help je het goede uit je opvoeding en ervaringen meenemen, het vervelende achter je te laten en jouw leven en ondernemerschap succesvol vorm te geven.

Ken jij iemand voor wie mijn blog interessant zou kunnen zijn? Deel dit artikel met je netwerk. Heb je vragen naar aanleiding van dit blog. Stuur mij een mail, ik beantwoord je vragen graag.

‘Be the change you want to see in the world.’

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Bewustwording, Ondernemen, Succes

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.