Lifecoach logo

Nieuw! Moeiteloos ondernemen voor vrouwen

Ben je het met me eens dat ondernemen vaak hartstikke moeilijk is? De één zegt zus, de ander zo. Ja, uhhh…wat is het nou? Hoe hoort het eigenlijk? Daarom alle regels om moeiteloos te ondernemen op een rij.

Samen lopen we door het bos. Als ik vraag waarmee ik haar kan helpen, weet ze het allemaal niet zo goed. Laatst kreeg ze door het Uitzendbureau een nieuwe functie in haar schoot geworpen. “Ach, ik kan er weer even mee vooruit.” Samen met een vriendin geeft ze workshops. Hoewel ze het heel leuk vindt, baalt ze ervan dat het idee van haar vriendin is en niet van haar. Ook zat ze laatst samen met haar moeder in de Kerk bij het huwelijk van een vriendin. De dienst was zo anders dan zij en haar moeder gewend zijn. Als versteend zat ze in de bank en durfde haar moeder nauwelijks aan te kijken. Bang wat zij ervan zou vinden.

Hoe hoort het eigenlijk?

Van het open veld lopen we een schaduwrijk paadje in en komen bij een tweesplitsing. Ik vraag haar om zich heen te kijken en mij te vertellen wat ze ziet. Ze kijkt geërgerd om zich heen. Dan zegt ze: “Ja, nou uhhh…. dat we in de schaduw staan?!” Als ik daarna doorvraag wordt ze een beetje pissig op me. “Ja nou, ik weet het niet hoor! Ik heb niets met de vragen die je stelt. Ik zie niks, ik weet het gewoon niet.” De tranen staan in haar ogen. “Ik weet het gewoon niet!”

Na wat geruststellende woorden leg ik haar de keuze voor, gaan we links- of rechtsaf? Enigszins gekalmeerd geeft ze aan dat ze naar links wil. Daar schijnt het zonnetje. Onderweg merk ik dat ze opklaart. Opgewekt wijst ze naar de verschillende bomen en struiken en blij verrast constateert ze een prachtig meertje.

Regels geven duidelijkheid en veiligheid

Als ik haar daarmee confronteer, verklaart ze dat mijn open vragen, het uitblijven van haar antwoorden en niet weten hoe het hoort, haar angstig maken. “Zoiets gebeurde vorige week ook.” Ze had thuis een verjaardag te vieren. Als de gasten komen heeft ze hetzelfde gevoel. Iedereen moet koffie, thee en taart. En vervolgens drankjes en allerlei hapjes. Ze durft niet eens te gaan zitten om een praatje te maken. Als iedereen eenmaal zit en voorzien is, dan loopt het verder wel. Maar die benauwdheid of het allemaal gaat zoals het hoort blijkt een keurslijf waar ze van baalt. Ik betwijfel of dit gevoel van haar is. Inderdaad, het blijkt van haar moeder. Die wilde graag dat alles tot in de puntjes geregeld werd. Dat het niemand aan iets ontbrak. Als enig meisje en oudste van het gezin voelde zij dit feilloos aan en nam deze taak vervolgens zeer serieus.

Moeiteloos ondernemen, regel 1

Kort geef ik mijn feedback over haar gevoelens en gedrag dat we hebben ervaren door dit pad te bewandelen. Het kwartje valt. ‘Hoe het hoort’ heeft ze vanuit haar opvoeding meegekregen, maar is niet van haar. Het past ook niet bij haar. Ze wil haar eigen keuzes maken. Ik geef haar tijd om afscheid te nemen en dit gevoel ‘achter zich te laten.’ Niet veel later staan we een eindje verderop op een kruispunt en geeft ze toe dat het een beetje eng voelt. Structuur geeft ook houvast en is makkelijk. Dit loslaten voelt eng en onwennig. “Maar nu ik dit hardop uitspreek besef ik dat ik het natuurlijk ook op mijn manier kan structureren.”

Moeiteloos ondernemen, regel 2

De volgende stap is uitspreken wat ze graag wil. Maar dat blijkt moeilijk. Daarom stel ik voor om te beginnen met wat zij niet meer wil. “Ik wil NOOIT meer als een blok beton naast m’n moeder zitten, omdat ik haar niet durf te vragen hoe ze het vindt?” Deze zin vertalen we naar een positieve wens. “Ik wil mezelf zijn in het bijzijn van andere mensen.” Als ik vraag wat ze nog meer wil, rollen de wensen als vanzelf over haar lippen. Ze zou graag eens een paar weken in de horeca werken en héél graag de Camino de Santiago lopen. Op het kruispunt laat ik alle opties open. Zonder twijfel kiest zij ons pad. We lopen verder en bespreken hoe zij haar wens concreet kan vormgeven.

Voor jou

Ondernemen is lastig, want hoe hoort het eigenlijk? Hoe overtuigend mensen en hun ideeën soms ook zijn, er bestaan geen regels over hoe het hoort. Dat maakt het lastig, want regels geven duidelijkheid. Onze cultuur zit vol met regels. Mes en lepel rechts, vork links. Op Zondag naar de Kerk en kindertjes die vragen worden overgeslagen. Maar naast duidelijkheid en veiligheid die structuur biedt, kan ‘doen zoals het hoort’ je ook erg beperken. In onze opvoeding, cultuur en religie vinden we allemaal structuren die ons leven overzichtelijk en de moeite waard maken. Structuur is belangrijk. Maar als er zóveel structuur is dat het je leven en ondernemerschap beperkt, gaat de lol er vanaf. Het wordt zoveel interessanter als je flexibel kan zijn en vastgeroeste structuren durft los te laten. Dan ontstaat er ruimte. Ruimte voor nieuwe ideeën. En jij mag kiezen wat je wilt, hoe leuk is dat!? Welke structuur zou jij graag loslaten?

Heeft mijn blog je inzichten en/of inspiratie gegeven? Help mij meer mensen te bereiken en DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet en Facebook Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Ben jij mijn klant?

Ook ik ga jou niet vertellen hoe het moet. Om het simpele feit dat mijn manier niet jouw manier hoeft te zijn. Waar het om gaat is dat je je eigen antwoorden vindt. Jij kent je antwoorden. Ook al weet je deze zelf (nog) niet. Daarom help ik je. Ik help je jouw ideeën en keuzes over je leven en ondernemerschap helder te krijgen. Ik help je zodat jij oude, vastgeroeste overtuigingen gaat doorbreken en leer je flexibel zijn in denken en handelen. Jij bent de creator over jouw leven en ondernemerschap. Zoals dit voorbeeld ook heel mooi aangeeft helpt mijn coaching niet alleen jou, maar ook je omgeving. Je wordt een veel leukere en interessantere vrouw, moeder en ondernemer. En daardoor groeit ook je bedrijf.

Mijn klanten zijn vrouwelijke ondernemers die hun volledig potentieel waar willen maken. Ze verlangen ernaar goed in hun vel te zitten, zijn bereid te leren en hebben de moed om in actie te komen. De mensen die ik help staan open voor nieuwe inzichten, willen graag leren en zijn gemotiveerd om het leven en ondernemerschap te creëren zoals zij het voor ogen hebben.

Maar mijn klanten staan ook met beide benen op de grond. Ze weten dat het niet bij dromen kan blijven, maar dat ervoor gewerkt moet worden. Ze hebben het lef om uitdagingen aan te gaan en de stappen te zetten die belangrijk voor hen zijn.

Interessant voor je? Meld je dan hier aan en ik neem contact met je op.

Liefs, Astrid

Geplaatst in Bewustwording, Ondernemen, Persoonlijk leiderschap, Succes, Vrouw, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.