Lifecoach logo

Presteren of realiseren

Moeten presteren is voor veel mensen heel normaal. Vraag jij jezelf ook wel eens af waaróm je jezelf iets krampachtig zou opleggen? Met presteren bereik je veel, maar waarschijnlijk kost het je ook veel. Wil je presteren of iets realiseren?

Sinds de Corona crisis is het helemaal mis. Zij is in paniek. Ineens moest zij vanuit huis werken, lijstjes met deadlines afstrepen, af en toe toch naar het bedrijf met alle veiligheidsmaatregelen van dien. Onzekerheid slaat in alle hevigheid toe. Concentreren op één taak lukt niet meer. “En als ik dan een taak heb afgerond, blijft het nog steeds in mijn hoofd hangen. Ik kan het gewoon niet loslaten. Ik wil zo graag rust in mijn hoofd,” zegt ze.

Als overleven te lang duurt

Bij mij zit een jonge vrouw. Zij is bang en in paniek. Nadat we even kort spreken, merk ik dat zij op mijn vragen wenselijke antwoorden geeft. Als ik vraag naar gevoelens lijkt zij dit met een gok in te vullen.

Omdat haar hoofd al zo vol zit en zij fysiek in paniek is, voorzie ik dat een mentale aanpak geen nieuwe inzichten gaat brengen. Eerst maar eens kalmeren. Na instemming en de nodige voorzorgsmaatregelen beginnen we lichaamsgericht te werken. Eenmaal op de massagetafel wordt duidelijk hoe gespannen haar lichaam is.

Energetisch lichaamswerk

Van daaruit maken we contact met wat er speelt. Haar keel lijkt dichtgeknepen en zij bemerkt een korte, oppervlakkige ademhaling. Haar buik is verkrampt als een grote, zwarte bal die onder hoogspanning staat. Mijn handen laten haar en haar lichaam weten dat het oké is. Dit heeft effect. Heel langzaam komt er iets van ontspanning.

Juist dát raakt haar. “Het voelt alsof ik het nu mág loslaten,” zegt zij aangedaan. Ook in haar buik neemt de spanning langzaam af. Als we onze aandacht richten op de restspanning en hieromtrent in gesprek zijn, bemerkt zij dat de spanning in haar schouders behoorlijk toeneemt.

Mijn handen gaan voorbij aan haar denken en doen een beroep op haar fysiek- en innerlijk weten. Het duurt niet lang of het antwoord dient zich aan. Ontroert vertelt zij dat de druk op haar schouders te maken heeft met ‘moeten.’ Als voorbeeld benoemt zij de deadlines die gehaald moeten worden.

In mijn afstemming met haar voelt het net iets anders. Daarbij merk ik op dat het mogelijk niet zozeer de deadlines, dus de externe druk is, maar dat het voelt als het moeten presteren van haarzelf. Die herkenning raakt haar. Even later volgt er een diepe zucht en meer ontspanning in haar lichaam en schouders.

Door haar lichaam op deze manier behulpzaam te zijn bij meer en meer ontspanning, wordt het ook steeds rustiger in haar hoofd. Dan pas voelt zij wat dit krampachtig presteren fysiek met haar doet. Zij is zo ontzettend moe en zou het liefst onder mijn handen in slaap vallen.

Voor jou

Veel mensen leven en werken vanuit een ‘moeten,’ of ‘willen’ door henzelf opgelegd. Dat ons lichaam ‘last’ krijgt van dit presteren merken wij vaak niet eens op. Pas als we ons gestrest voelen, lichamelijke klachten krijgen, slecht slapen en veel piekeren merken we dat er ‘iets’ is.

Opgefokt door de snelheid, de oppervlakkigheid en de prestatiedrang van de maatschappij veronderstellen wij dat deze gevoelens ‘normaal’ zijn of erbij horen. Dat is het niet. Het is een door onszelf aangeleerd patroon waardoor, als het maar lang genoeg duurt, klachten ontstaan.

Er is een reden waarom deze vrouw zichzelf de druk oplegt om te moeten presteren. Het kan een manier zijn om weg te lopen van iets, om iets koste wat kost in stand te houden, om zich te bewijzen, of in een verlangen naar liefde en aandacht.

Overlevingsmechanisme

Als ons zenuwstelsel en daarmee ons lichaam vaak of langdurig in ‘freese and fly’ of ‘freese and fight’ modus staat, ontstaan er mentale- en daarmee vaak ook fysieke klachten. Een vicieuze cirkel waar je niet zomaar uitkomt. Wanneer we leren luisteren naar wat ons lichaam aangeeft en op zoek gaan naar waarom we onszelf prestatiedruk opleggen, krijgen we een keuze. Wanneer we de angel eruit halen, kan de vicieuze cirkel doorbroken worden.

Een gebrek aan contact

In onze huidige 1,5 meter samenleving waarin fysiek contact niet mogelijk is, voelen we allemaal wat het gebrek aan fysiek contact met ons doet. Hoe graag zou jij je dierbaren een knuffel geven?

Dan kan je je voorstellen hoe belangrijk het contact met jezelf is. Verreweg de meeste mensen zijn niet in contact met hun eigen lichaam. Het liefdevol onderhouden van ons fysieke lichaam betekent niet dat we ook in diep contact met onszelf leven.

Presteren of realiseren?

Diep contact met jezelf en je eigen lichaam laat je voelen wat zich diep vanbinnen afspeelt. Daar voel je je eigen kracht. Van daaruit kan je voluit betrokken zijn in de buitenwereld, maar ook stevig op eigen benen. Op die manier realiseer je doelen die van jou zijn. Niet opgelegd of aangeleerd, maar uit een verlangen om iets bij te dragen of te betekenen in je leven. Niet vanuit moeten, maar vanuit ontspanning.

Hoe langer je met problemen blijft rondlopen of deze verkeerd benadert, hoe dieper bestaande patronen inslijten. Tijd werkt dus niet in je voordeel, eerder in je nadeel. Hoe langer je blijft rondlopen met issues, hopend dat het vanzelf oplost of je doet dingen die juist voor meer verwarring, terugtrekking of verwijdering zorgen, des te meer moeite het je zal kosten.

Wil jij ook stoppen met presteren?

Wil jij stoppen met presteren en mooie dingen realiseren vanuit ontspanning? In mijn coaching richt ik mij niet op één aandachtsgebied. In mijn werkwijze ga ik uit van jou in het gehele plaatje. Wat je doelstelling ook is, voor een diepgaand en blijvend resultaat, werk ik aan de samenhang tussen je mentale- (IQ), fysieke- (FQ), spirituele- (SQ) en sociaal-emotionele (EQ) aandachtsgebieden.

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

Heb je vragen of wil je reageren naar aanleiding van dit blog? Mail mij en ik geef je er graag antwoord op.

Heb het goed.
Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Bewustwording, Persoonlijk leiderschap

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.