Lifecoach logo

Waarom doet hij zo afstandelijk?

Je bedoelt het alleen maar goed en toch reageert die ander geïrriteerd, ongeïnteresseerd of zelfs helemaal niet! In onze honger naar ‘het goed willen doen’ kunnen wij het onze relaties soms zo tegenstrijdig, ingewikkeld en pijnlijk maken. Waarom doen we dat? Maar vooral….hoe kunnen wij het voor de ander wel goed doen?

Wat is afstandelijk gedrag?

Vandaag wil zij werken aan de relatie met haar zoon. Zij bemerkt dat zij niet weet hoe zij moet omgaan met zijn reactie, als zij iets zegt over zijn school bijvoorbeeld. ‘Ja mama,’ is zijn antwoord, terwijl hij haar aankijkt alsof hij haar het liefst tussen 6 planken ziet verdwijnen.

“Zo frustrerend,” zegt zij. “Het maakt me ook onzeker.” Als klein ventje heeft hij veel moeten missen. Alle aandacht ging naar zijn zieke zus. Dat doet haar pijn en daarom wil zij dit graag compenseren. “Maar als ik hem dan mijn aandacht geef, lijk ik daarin alleen maar te falen,” zegt zij.

Daarop stel ik haar voor om door middel van een oefening te kijken wat de aanleiding kan zijn. Wij trekken onze schoenen uit. Zij sluit haar ogen en laat haar zoon voor haar geestesoog verschijnen. Hij staat op redelijke afstand en knipoogt naar haar. Zij lacht en zegt, “dat doet hij vaak. Dan kijkt en doet hij nonchalant, precies zoals ik hem ken.”

Wat moet je doen als hij afstandelijk doet

Met mijn vragen richten wij ons op het zichtbaar maken van hun relatie. Er is een hartverbinding, maar met een marge. Al pratende onderzoeken wij de frustratie die zij soms voelt. Er speelt een gevoel op in haar bovenlijf en keel. Het is méér dan ongemakkelijk en het enige waaraan zij nog kan denken is; ik ben niet goed genoeg, ik ben niet goed genoeg.

Ons gesprek leidt haar naar een herinnering aan de basisschool. Naar de plek waar zij voelde dat zij niet goed genoeg was. Als aan de grond genageld voelt zij haar bovenlijf ineenkrimpen wat de lucht uit haar longen perst. Zij verwacht zichzelf in de klas als depri meisje te zien, maar dat blijkt anders. In plaats daarvan kijkt het meisje haar ferm aan en blijft opgewekt naar haar lachen.

Dan, alsof zij uit de diepte de weg de omhoog vindt, vullen haar longen zich met een diepe teug verse zuurstof. Verbluft zegt zij: “Zíj́ voelt zich sterk en is oké. Zij laat mij weten dat ik mij zo óók mag voelen.” De verse zuurstof doet haar bovenlijf en keel langzaam ontspannen.

Even later vraag ik haar om haar zoon nogmaals voor de geest te halen. Nu staat hij een stuk dichterbij en kijkt haar vol liefde aan. Met tranen in haar ogen en een hart dat overstroomt van liefde voor hem zegt zij: “Ik hoef niets te compenseren, het is goed zo. Ik ben goed zo.”

Voor jou

Wat je moet doen als een ander afstandelijk doet en jij je daar gefrustreerd over voelt? Naar jezelf kijken. Want voor veel mensen geldt dat wanneer zij frustratie, pijn of verdriet ervaren, zij zich zo snel mogelijk richten op het verdoven van dat rotgevoel. Je wilt je tenslotte het liefst direct weer goed voelen. Dat kan betekenen dat je grijpt naar bepaalde genot- of verdovingsmiddelen of teruggrijpt op oude gewoonten, zoals schreeuwen, straf geven of andere gedragen.

Het doel wat je ermee beoogt is dat de ander zijn verantwoordelijkheden gaat pakken, zodat jij daar een goed gevoel van krijgt. In plaats daarvan pak jij die verantwoordelijkheid en denkt dat je daarmee het recht hebt op waardering van die ander. Wat vervolgens uitblijft. Zo frustrerend!

Met andere woorden, je projecteert je eigen tekortkomingen op die ander. Je reageert vanuit emotie en gaat vaak nóg harder je best doen om die liefde en waardering te krijgen.

Maar dat is geen liefde?! Dat is proberen je pijn te ontlopen. Je kan een ander zijn problemen niet oplossen. Sterker nog, dat moet je niet eens willen, want daar word jij niet gelukkig van en die ander ook niet.

Echte liefde kent geen voorwaarden. Echte liefde verwacht niets en vraagt niets.

11 kenmerken van echte liefde

Echte, onvoorwaardelijke liefde is…….

  1. Diep gevoelde steun en waardering bij elkaar
  2. Grenzen stellen
  3. Je kwetsbaar durven opstellen
  4. Simpel
  5. Je compleet en helemaal jezelf voelen, inclusief je schaduwkanten
  6. Elkaar wijzen op de goede en minder goede kanten en dit accepteren
  7. De verantwoordelijkheid pakken van eigen problemen en elkaar daarin steunen
  8. Erop vertrouwen dat de ander voor zichzelf kan zorgen
  9. Erop vertrouwen dat de liefde blijft, no matter what
  10. Elkaar irriteren en durven kwetsen
  11. Emotioneel zonder de ander kunnen leven, maar dit niet willen

 

Het mooie van onvoorwaardelijke liefde is, het is ondeelbaar. Als je één kind krijgt, geef je het al je liefde. Als er een tweede komt, verdeel je je liefde niet over beide kinderen, maar vermenigvuldigt jouw liefde.

Hoe weet je wat echte liefde is?

Echte liefde heeft niets met uiterlijkheden, overtuigingen of gedrag te maken. Echte, onvoorwaardelijke liefde zit in de onderstroom. Je voelt het als je ’s avonds thuis gezellig de gordijnen dichtdoet, de kaarsjes aansteekt en op de bank ploft. Is het ineens niet (meer) gezellig, dan speelt er iets in de onderstroom.

Dit gaat niet alleen op voor liefdesrelaties. Dit geldt ook voor familierelaties en vriendschappen. Echte liefde geeft een ander ruimte, vertrouwen en zelfvertrouwen.

Twee maanden geleden zat ik naast het sterfbed van mijn vader. Het maakte mij heel bewust van onze onvoorwaardelijke liefde. Daar lag hij, in foetushouding, diep verzonken in zichzelf, zijn laatste ademteugen te nemen. We waren samen en ik hield zijn hand vast. Kuste zijn ingevallen wangen. Er was geen verdriet, geen onverwerkte issues of onderhuidse narrigheid. Op dat moment, net als toen hij een paar dagen later zijn laatste adem uitblies, ervoer ik niets anders dan pure liefde. Zó bijzonder. Zo is mijn relatie met mijn vader en zo zal die altijd zijn. Want echte liefde blijft.

Wil jij jouw verantwoordelijkheid pakken?

Zoals dit verhaal illustreert moet je om een ander écht lief te kunnen hebben, éérst jezelf liefhebben. Dat vind je nergens, dat leer je jezelf niet aan. Daarvoor moet je je bewust worden van jouw onderstroom en gedachten en gedrag afleren. Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

 

Echte liefde maakt het méér dan waard!

Astrid

 

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Bewustwording, Persoonlijk leiderschap, Relaties, Succes, Zingeving

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.