Lifecoach logo

Zo gaat je leven weer stromen

Verandering, de meeste mensen vinden het heel spannend. Je weet namelijk wel wat je hebt, maar je weet niet wat je krijgt. Ook al zou je het willen, tegenhouden is geen optie. Wat je wilt is dat je leven weer gaat stromen.

(Liever luisteren?)

Een tijdje geleden gebeurde er iets in de relatie tussen mijn ouders. Het voorval legde een pijnlijk gemis tussen hen bloot. Dit gemis raakte ook een fundamenteel gevoel in mij, waarop ik pissig besloot mijn moeder voorlopig even te negeren.

Met mijn hakken stevig in het zand begon het in mijn binnenste te woelen. Na een paar weken keek ik op een zaterdagochtend manlief aan en zei: “Ik ben even weg, dit MOET eruit.” Alle pijn en onbegrip uit mijn jeugd kwamen als een stortvloed naar buiten. In de dagen erna werd het weer langzaam rustig in mij en verdwenen mijn weerstand en boosheid.

Wat is een veranderingsproces

Vanochtend ging de wekker. Weer zo’n dag waarop ik niet zit te wachten. Geen idee hoe het komt, maar ‘het’ is er niet. Geen gevoel van opgetogen zijn, nergens naar uitkijken, geen motivatie en al helemáál geen inspiratie. ‘Het’ is er gewoon niet en daar baal ik flink van.

Inmiddels zit ik al weken in deze draaimolen. Functioneren doe ik normaal, maar vraag mij niet om nieuwe dingen te doen, want ‘het’ ontbreekt volledig. Het is er niet en ik kan het simpelweg ook niet opbrengen.

Toch weet ik heel goed wat er aan de hand is. Tegen mijn klanten zeg ik wel eens dat de kaarten opnieuw geschud worden en dat het is nog te vroeg is om het spel weer te spelen.

Ik wil veranderen

Een paar jaar geleden beloofde ik mezelf een uitdaging. Heel stoer verkondigde ik een andere kant in mijzelf te willen ontwikkelen, namelijk die van ondernemer, leider en inspirator. Het gaf mij toen vleugels. In tegenstelling tot nu.

Door het doel wat ik stelde, kon er een belangrijk inzicht en besef aan het licht komen, waarop ik vol weerstand en boosheid reageerde. Nu is het de repeterende draaimolen, waarin ik mij bevind. Gedesoriënteerd en gedemotiveerd heb ik deze rit uit te zitten om tot aanvaarding en groei te komen.

Voor jou

Wat ik hiermee wil aangeven is dat verandering niet altijd leuk is, maar wel een prachtig proces. Het is de stroom van het oude naar het nieuwe. Problemen ontstaan wanneer die stroom wordt belemmerd in één of meer van de volgende fases:

  • Fase 1: Inzicht en besef
  • Fase 2: Weerstand en boosheid
  • Fase 3: Desoriëntatie en demotivatie
  • Fase 4: Aanvaarding en groei

Samen vormen deze fases de stroom van het leven. Die heb je te doorlopen. Helaas zijn wij het verleerd om met die stroom mee te bewegen. Wij proberen het veelal te sturen of op te lossen, waardoor de volgende fase niet wordt bereikt. Dit zorgt logischerwijs voor problemen in plaats van oplossingen.

Wat zijn verandertrajecten?

Verandertrajecten hebben een kop en een staart. Dat betekent dat je begint met een doelstelling. Je wilt tenslotte ergens naar toe. Vergelijk het met het instellen van je navigatie. Je stelt een einddoel in en vervolgens verschijnt er zo’n blauw pad. Tijdens een verandertraject werken wij met wat je onderweg tegenkomt. Wij kijken naar wat er goed gaat, maar vooral wat houd je tegen om daar te komen? Wat kan je daarvan leren en hoe ga jij dat veranderen?

Hoe borg je een verandering?

De beste manier om een verandering te beschermen is er verbinding mee te maken. Dat betekent dat wij ervoor zorgen dat mensen voelen en begrijpen welke verandering zij doormaken. Doordat zij inzien welke rol zij in de verandering hebben, vergroot dit het gevoel van verantwoordelijkheid. En daarmee de kans dat men handelt wanneer de situatie erom vraagt.

Wat maakt een verandering succesvol?

Een succesvolle verandering heeft te maken met veiligheid. Hoe dichter de verandering bij jezelf ligt, hoe veiliger het voelt en gemotiveerder je bent om de verandering ook door te voeren. Daarom vertellen wij onze klanten niet hoe zij het moeten doen, wij leiden hen naar hun eigen antwoorden. Dit vergroot de kans op succes.

Waarom veranderingen mislukken?

Als veranderingen mislukken kan dat verschillende oorzaken hebben. Een verandering ligt té ver van de persoon af, men wil te snel, het is onrealistisch of onhaalbaar. Er kunnen oude, ingesleten patronen aan ten grondslag liggen of het nemen van de verantwoordelijkheid blijkt een issue. Hoe snel succes bereikt wordt hangt af van de aard en de ernst van een gewenste verandering. Daarom is het ook heel belangrijk om kleine succesjes op weg naar verandering te herkennen.

Hoe kun je draagvlak creëren?

Om veranderingen bij een persoon of binnen bedrijven of teams te bewerkstelligen is draagvlak essentieel. Draagvlak creëer je door een veilige omgeving te bieden waarin de persoon centraal staat. Aansluiting bij de beleving en behoefte is daarbij onmisbaar. Dat zorgt voor vertrouwen. Onze klanten krijgen van ons het vertrouwen in zichzelf om veranderingen stap voor stap door te voeren. Altijd op hun manier en in hun tempo.

Laat je leven weer stromen

Door mijn verhaal met je te delen hoop ik dat je inziet dat ALLES, ALLES, ALLES wat jij op dit moment ervaart, bijdraagt aan de stroom van jouw leven richting groei. Gaat jouw stroom niet zoals je wilt? Verandering geeft dan het RESULTAAT waarnaar je zoekt.

Mogelijk zie je niet goed genoeg waar het over gaat en kom je niet tot dat besef, waardoor je stagneert. Wellicht blijf je hangen in weerstand en boosheid, waardoor je niet verder komt. Misschien ben je gehecht aan demotivatie, waardoor je geen uitweg wil zien. Of is het denkbaar dat je jezelf tegenhoudt omdat je groei niet onder ogen durft te komen? Het maakt niet uit of het zakelijk of privé is. Ook jouw leven kan weer gaan stromen. Het gaat om JOU en jij bent alles tegelijk.

De stroom van het leven heb je te doorlopen, of het nou wilt of niet. Het is de wet van de natuur.

Wij geloven namelijk dat elk gezond denkend mens zijn of haar leven ten goede kan veranderen, mits zij daar de juiste kennis voor hebben. Wij begeleiden je door zo’n veranderingsproces, waarbij jij zoekt naar jouw antwoorden. Jij maakt de voor jou beste keuzes en beslissingen.

Wil jij resultaat?

Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Astrid

Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.

Geplaatst in Persoonlijk leiderschap

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.